• Головна
  • Релігія
  • У Зеленського розповіли, що може стати підставою для заборони УПЦ МП

У Зеленського розповіли, що може стати підставою для заборони УПЦ МП

У Зеленського розповіли, що може стати підставою для заборони УПЦ МП

Якщо священнослужителі вчиняють протиправні дії, які йдуть на шкоду державному суверенітету і територіальній цілісності України, то до них може бути застосовано кримінальну відповідальність

Кабінет Міністрів розробляє проєкти законів, які передбачать можливість обмеження права на функціонування тих релігійних організацій, які мають керівні центри або керуються безпосередньо чи опосередковано з території країни-агресора. Це може стати підставою для заборони УПЦ МП.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив представник Президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

«І Конституція України (стаття 35), і Міжнародний пакт про громадянські і політичні права допускають легітимні, передбачені відповідними загрозами, обмеження права громадян на свободу світогляду та віросповідання. Тобто Конституція України передбачає, що з метою громадської безпеки, суспільного добробуту, здоров'я громадян право на свободу світогляду може бути обмежене законом. Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», який вже достатньо тривалий час діє в Україні, був змінений, де передбачено, що якщо священнослужителі тої чи іншої релігійної організації притягаються до кримінальної відповідальності за колабораціонізм і колабораційну діяльність, то це є однією з додаткових підстав для заборони діяльності відповідної релігійної організації», — наголосив Веніславський.

Він також пояснив, що якщо священнослужителі, які є представниками певної релігійної організації, вчиняють протиправні дії, які йдуть на шкоду державному суверенітету і територіальній цілісності України, то до них може бути застосовано кримінальну відповідальність. Тоді як релігійна організація може бути заборонена у судовому порядку.

Зокрема, якщо релігійні організації у своїй діяльності підтримують країну-агресора, вони самі себе ставлять проти української держави, тому мають бути готові, що за це буде юридична відповідальність.

«Юридична відповідальність буде встановлена законом, це буде повністю відповідати і Конституції України, і міжнародним стандартам в цій сфері. Це по-перше. По-друге, заборона діяльності релігійної організації здійснюється в судовому порядку», — пояснив представник Президента у ВР.

Крім того, він зауважив, що Закон України «Про санкції» дозволяє застосовувати персональні санкції до фізичних осіб і до юридичних осіб. Наприклад, якщо буде встановлено, що релігійна організація працює проти інтересів держави, то до неї може бути застосовано норми цього закону.

Водночас щодо обшуків в УПЦ МП Веніславський зазначив, що СБУ нині проводить систему заходів, спрямованих на уникнення загроз національній безпеці та територіальній цілісності, і якщо є інформація про вчинення якимись особами кримінально карних діянь, які шкодять інтересам держави, то вона абсолютно легітимно проводить слідчі дії, передбачені законом.

Нагадаємо, Служба безпеки України опублікувала повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО і були затверджені президентом Володимиром Зеленським.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності