• Головна
  • Рецепти
  • Рогалики на смальці: традиційний рецепт зі сметаною для смачної домашньої випічки

Рогалики на смальці: традиційний рецепт зі сметаною для смачної домашньої випічки

Рогалики на смальці: традиційний рецепт

Є такі рецепти, які передаються з покоління в покоління, як сімейні реліквії. Один із таких рецептів – рогалики на смальці та сметані. Їх приготування завжди супроводжується теплими спогадами, сміхом і, звичайно ж, ароматами, які наповнюють весь дім.

Пам'ятаю, як одного разу ми з бабусею вирішили спекти рогалики на смальці. Вона сказала, що саме смалець надає їм ту саму хрустку скоринку, якої не досягти зі звичайним маслом. Ну, як кажуть, бабусі видніше. Ми сміялися, поки я безуспішно намагався розбити яйце, але, зрештою, наші зусилля увінчалися успіхом. Аромат, який рознісся по дому, привернув увагу навіть нашого кота Василя, який зазвичай не цікавився випічкою. З того часу рогалики на смальці та сметані стали нашою сімейною традицією.

Інгредієнти:

Для приготування цих чудових рогаликів вам знадобляться:

  • Борошно - 500 г;
  • Смалець - 150 г;
  • Сметана - 200 г;
  • Цукор - 80 г;
  • Ванільний цукор - 10 г;
  • Розпушувач - 1 чайна ложка;
  • Яйце - 1 шт.;
  • Сіль - дрібка;
  • Варення або повидло для начинки (абрикосове, полуничне або яблучне);

Замішування тіста

  1. Підготовка сухих інгредієнтів. Візьміть велику миску та просійте борошно. Додайте цукор, ванільний цукор, розпушувач і дрібку солі. Перемішайте. Пам'ятаю, одного разу я забув додати сіль, і рогалики вийшли прісними. З тих пір завжди перевіряю список двічі.
  2. Додавання смальцю. Наріжте смалець невеликими шматочками та додайте в борошно. Пальцями розітріть смалець з борошном до стану крихти. Бабуся завжди казала, що тісто має бути схоже на пісок, перш ніж ми додамо сметану.
  3. Вмішування сметани та яйця. У отриману крихту додайте сметану та яйце. Замісіть тісто, поки воно не стане м'яким і еластичним. "Гарне тісто, як хороший друг: має бути м'яким, але не липким" – повторювала бабуся.

Формування рогаликів

  1. Розкатка тіста. Розділіть тісто на кілька частин. Кожну частину розкатайте в круг товщиною близько 5 мм. Розріжте круг на трикутники, як піцу. Коли я вперше побачив, як бабуся ріже тісто на трикутники, я подумав, що вона готує піцу. "Це не піца, синку, це справжні рогалики," - з посмішкою пояснила вона.
  2. Додавання начинки. На широку частину кожного трикутника покладіть трохи варення або повидла. Скручуйте трикутники, починаючи з широкої частини, формуючи рогалик. Тут головне не перестаратися з варенням, інакше воно буде вилазити з усіх боків. Одного разу я вирішив додати занадто багато начинки, і варення витекло на весь деко. Ми сміялися й називали це "рогалики з сюрпризом."
  3. Викладка на деко. Застеліть деко пергаментним папером і викладіть рогалики. Залиште трохи місця між ними, щоб вони не злиплися під час випічки.

Випічка

  1. Розігрів духовки. Розігрійте духовку до 180 градусів Цельсія. Одного разу я забув розігріти духовку, і рогалики вийшли сирими. З того часу я завжди починаю з цього кроку.
  2. Випікання. Помістіть деко з рогаликами в розігріту духовку та випікайте 20-25 хвилин до золотистого кольору. Слідкуйте за ними, щоб не підгоріли. Запах, що наповнює кухню під час випікання, привертає увагу не тільки дітей, а й дорослих. Василь завжди сідає поруч із духовкою, сподіваючись, що йому теж дістанеться шматочок.
  3. Охолодження. Вийміть рогалики з духовки й дайте їм трохи охолонути. Посипте цукровою пудрою перед подачею. Коли я був маленьким, ми з бабусею завжди їли їх гарячими, незважаючи на її застереження, що можна обпектися.

Рогалики на смальці – це не просто випічка. Це справжній ритуал. Це той момент, коли вся родина збирається за столом, а діти з нетерпінням чекають, коли можна буде з'їсти ще один рогалик. Навіть наш кіт Василь, який зазвичай зневажає все, що не м'ясо, не може встояти перед запахом свіжих рогаликів. Це особливі миті, які гріють душу й залишаються в пам'яті назавжди.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності