Смачно по-галицьки: пляцок з тертої бульби

Смачно по-галицьки: пляцок з тертої бульби

Страва у давнину вважалася святковою

Пляцок з тертої картоплі (бульба — розмовне) , або інша назва страви — “тертюх”, є досить популярним у Галичині. Різні села Львівщини приписують собі історію походження цього смаколика. Кажуть, що колись його готували, як святкову страву і навіть був звичай подавати тертюх в одне з найбільших християнських свят — Благовіщення. Тепер господині, мабуть, такого не практикують, але стародавній рецепт досі зберігають.

LVIV.MEDIA разом з господинею Мар’яною Андрейчук розповість усі тонкощі приготування страви.

Мар’яна живе у селі Лисятичі Стрийського району. Розповідає, що рецепт приготування пляцка з тертої бульби перебрала від своєї бабусі. І у її сім’ї досі є традиція готувати цю страву щоп'ятниці. 

Отож, щоб приготувати тертюх нам потрібно:

  • 1кг картоплі
  • 2 середні цибулини
  • 2 яйця
  • 3 ст. л муки
  • сіль, перець з смаком

Починаємо готувати. Спершу картоплю та цибулю почистити, потерти або на тертці, або перемолоти у кухонному комбайні. Додати яйця, муку та спеції.

Вилити у форму для запікання, попередньо змастивши посуд олією чи смальцем. Поставити у духовку та запікати 30 хвилин при температурі 180 градусів.

Витягнути пляцок з духовки, порізати на порційні шматочки та подавати гарячим. Смакує тертюх із сметаною. Господиня розповідає, що у її сім’ї до цієї страви подають таку мачанку: змішати у рівних пропорціх свіжий домашній сир, сметану та кефір, додати покришену зелену цибулю.

Хай вдається і смачного!

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності