• Головна
  • Новини
  • 19-річного шахіста звинуватили у понад 100 випадках шахрайства: чому виник один із найбільших в історії шахових скандалів

19-річного шахіста звинуватили у понад 100 випадках шахрайства: чому виник один із найбільших в історії шахових скандалів

19-річного шахіста звинуватили у понад 100 випадках шахрайства: чому виник один із найбільших в історії шахових скандалів

Міжнародна шахова федерація анонсувала власне розслідування та запропонувала створити спеціальну комісію з боротьби із шахрайством

Шаховий гросмейстер Ганс Мок Німанн шахраював у більше ніж ста шахових партіях, у тому числі в іграх із призовим фондом. Велике розслідування гри 19-річнго американця, проведене Chess.com, виявило, що він порушував правила на турнірах ще у 2020 році.

Про це пише Daily Mail.

У звіті на 72 сторінки йдеться, що Німанн у приватних бесідах з головним операційним директором Chess.com Денні Реншом зізнався, що справді шахраював в онлайн-турнірах, проте стверджував, що ніколи не робив цього у турнірах із призовим фондом. Після цього сайт забанив його на певний час. Також у звіті зазначається, що на шість партій шахіста на змаганнях треба звернути окрему увагу.

Зокрема, 4 вересня Німанн виграв партію у чемпіона світу Магнуса Карлсена на турнірі в Сент-Луїсі. Норвежець двічі здався, але після гри відкрито звинуватив 19-річного американського шахіста у шахрайстві. Спочатку Карлсен розмістив у Twitter фрагмент інтерв'ю з відомим футбольним тренером Жозе Моурінью, де той говорить: "Якщо я заговорю, у мене будуть великі проблеми". А пізніше Карлсен заявив, що "шахрайство в шахах — це велика проблема, що загрожує існуванню гри".

Проте Німанн відкинув усі звинувачення. Ба більше, щоб довести свою невинність, він погодився роздягнутися і грати в кімнаті з "нульовою електронною передачею", щоб усунути будь-яку можливість використання гаджетів. Також Німанн сказав, що він шахраював лише двічі у своєму житті — у віці 12-ти і 16-ти років.

“Майте на увазі, що мені було 12 і 16 років, я ніколи не хотів нікому завдати шкоди, це були випадкові ігри. Я б ніколи навіть не міг уявити, щоб це зробити у професійній грі”, — зазначив Німанн.

Chess.com також звертає увагу на надто швидкий прогрес шахіста в рейтингу Ело — найпоширенішій у світі системі індивідуальних коефіцієнтів шахістів. Ріст Німанна з 2500 до 2600 пунктів протягом трьох місяців описується як статистично екстраординарне явище. Водночас автори розслідування не стали аналізувати "живі" турніри Німанна.

“Дивлячись виключно на рейтинг, Ганса слід класифікувати як одного з найкращих молодих гравців. Хоч ми й не сумніваємося, що Ганс є талановитим гравцем, ми зазначаємо, що його результати статистично надзвичайні”, — кажуть автори дослідження.

Вони припускають, що Німанн скористався штучним інтелектом, щоб отримати поради у ходах під час прямої трансляції матчу на вебсайті.

“Ми готові надати переконливі статистичні докази, які підтверджують кожен із цих випадків, а також чіткі докази “перемикання” проти “неперемикання”, коли ви працюєте набагато краще, перемикаючись на інший екран під час своїх рухів", — написав Ренш, описуючи, як під час прямого ефіру Німанн дивився на окремий екран у ті самі моменти, коли робив підозрілі рухи.

Зазначається, що Chess.com може використовувати свої статистичні дані про минулі результати гравців, щоб визначити, чи грають вони характерним для них способом, і порівняти ходи з тими, які шаховий комп’ютер хотів би зробити, щоб виявити шахраїв. Таким методом вже спіймали десятки найкращих гравців, які грали нечесно.

Наразі ж Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) анонсувала власне розслідування та запропонувала створити спеціальну комісію з боротьби із шахрайством.

Додамо, окрім підкупу опонентів чи офіційних осіб, або ж фальсифікації результатів турніру, більшість скандалів із шахрайством у шахах пов’язані з прихованим отриманням варіантів можливих ходів. На турнірах найвищого рівня гравців тепер регулярно перевіряють металодетекторами. Але дехто примудряється схитрувати й тут.

Наприклад, на Олімпіаді з шахів під егідою ФІДЕ у 2010 в російському Ханта-Мансійську французькі гравці Сіріл Марзоло, Арно Ошар і Себастьєн Феллер були викриті у змові. Поки Феллер грав за дошкою, Марцоло спостерігав за турніром з дому за допомогою шахової програми. Він підбирав ідеальні ходи, які потім відправляв Ошару, тренеру команди, а той стояв або сідав у певній позиції, щоб сигналізувати про потрібний Феллеру хід. Всіх трьох згодом відсторонив Комітет з етики ФІДЕ.

Ще один випадок трапився у 2014 році в Румунії. Уеслі Вермеулена, гравця з рейтингом 2239, спіймали на шахрайстві під час використання мобільного телефону в туалеті. Зрештою він був дискваліфікований на один рік як нідерландською шаховою федерацією, так і ФІДЕ.

А ось грузинського гросмейстера Гайоза Нігалідзе у 2015 році відсторонили від турніру в Дубаї після того, як офіційні особи виявили, що він перевіряє смартфон із шаховим програмним забезпеченням у туалеті просто посеред гри. Суперник запідозрив грузина, оскільки той бігав у туалет після кожного важливого ходу.

Інший цікавий випадок трапився у 2015 році, коли на шахрайстві викрили італійського гравця Архангела Ріккарді у передостанньому раунді Міжнародного шахового фестивалю в Італії. Суддя з Турину помітив, що італієць завжди сидів, незважаючи на те, що поєдинки могли тривати годинами. Суддя також почав підозрювати, що те, що Архангел постійно пив воду та витирав лоба може бути сигналом для того, хто допомагав Ріккарді, щоб той поквапився. Його викрили, адже попросили пройти металошукач. Організатори турніру знайшли крихітну підвіску на шиї шахіста. Ріккарді клявся, що вона приносить удачу, втім там була камера, яка передавала сигнали на чотиридюймову коробку під його пахвою.

Дехто, як росіянин Сергій Асланов, використовує телефон для консультацій. Шахіста викрили у лютому 2016 року на турнірі у Москві. Телефон знайшли захованим під плиткою за водостічною трубою у туалеті. Асланова в підсумку відсторонили на один рік.

Схожий випадок трапився у липні 2019 року, коли латвійсько-чеського гросмейстера Ігоря Раусіса спіймали на шахрайстві, коли він користувався телефоном у туалеті. Він у всьому зізнався та оголосив про завершення кар’єри.

Нагадаємо, трускавчанин Олексій Наконечний здобув перемогу в Міжнародному шаховому турнірі серед шахістів-розрядників віком до 10-ти років.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності