• Головна
  • Новини
  • Понад 2,5 тисячі українців перебувають у полоні рф — Верещук

Понад 2,5 тисячі українців перебувають у полоні рф — Верещук

Понад 2,5 тисячі українців перебувають у полоні рф — Верещук

У полоні перебуває багато жінок, окупанти жахливо поводяться з ними

У полоні рф досі перебувають понад 2,5 тисячі українців. Серед них багато цивільних, і їх уже декілька обмінів поспіль не відпускають.

Про це в інтерв'ю “BBC News Україна” повідомила віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Вона розповіла, що обмін полоненими, який відбувся 21 вересня, був дуже важливим та водночас дуже складним.

“Я знала, яка робота проводиться, наскільки президент заангажований в те, що відбувалося за зачиненими дверима. Я знала, що він шукає можливості через треті країни, знаючи, що Путіну не можна довіряти ані хвилини, ані секунди. Ми знайшли шлях через інші країни для цього обміну. І Саудівський принц, і Ердоган, всі долучилися — і маємо результат”, — сказала Верещук.

Міністерка наголошує, що активно обговорюється питання визволення цивільних українців, які перебувають у російському полоні, але їх не відпускають.

“Треба ставити питання руба та вимагати відпускати цивільних. Цивільні мають бути повернені, а не обмінені”, — зауважила вона.

Верещук додала, що в полоні перебуває багато жінок. Зокрема, лише з “Азовсталі” вийшла 131 жінка.

“Я дуже щаслива, що повернули жінок. Я дуже хвилювалася. За нашу вагітну медикиню з Рівненщини Мар'яну Мамонову й за всіх, хто сьогодні потерпає. Я була щаслива до сліз. Повернули також маму двом дівчаткам, батько яких загинув на Азовсталі. Ми з ними на тісному зв'язку, і вони безмежно вдячні, безмежно раді — вже приїхали, зустрілися з мамою. Ми зараз шукаємо для них можливості реабілітації”, — сказала посадовиця.

[relatedread id="54588&"]

Міністерка зазначила, що з жінками у полоні окупанти поводяться жахливо.

“Вони знущаються, вони б'ють наших жінок, вони піддають тортурам наших жінок. Світ не має мовчки дивитися та спостерігати, коли вбивають наших жінок у тюрмі”, — наголосила Верещук.

Також вона додала, що звільнені з полону жінки отримають кошти на реабілітацію від польських партнерів.

“Я дякую польському фонду імені Климентія Шептицького, який ми разом заснували. Цей фонд надає кошти жінкам, звільненим з полону. До кінця місяця наші дівчата отримують по 80 тисяч гривень. Кожна жінка, звільнена з полону, отримає ці кошти. Це ще один вияв любові поляків до українців”, — сказала Верещук.

Нагадаємо, Україна повернула додому 215 захисників, з яких 108 — бійці полку “Азов”. Російській стороні передали 55 окупантів та Віктора Медведчука.

Додамо, повернення додому командирів з “Азовсталі” Дениса Прокопенка, Сергія Волинського, Святослава Паламара, Дениса Шлеги, Олега Хоменка — це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Ердоганом. 5-ро українських командирів перебуватимуть у Туреччині під особистими гарантіями захисту і безпеки Ердогана.

Одним із символів звірства росіян та їх жахливого ставлення до українських полонених став стан бійця 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ Михайла Діанова. Втім, небайдужі фінансово допомагають захиснику, тож залишається сподіватись на його якнайшвидше одужання.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності