• Головна
  • Новини
  • Різдво Пресвятої Богородиці: молитви, традиції, листівки та привітання

Різдво Пресвятої Богородиці: молитви, традиції, листівки та привітання

Різдво Пресвятої Богородиці: молитви, традиції, листівки та привітання

Одним із найважливіших свят у році є Різдво Пресвятої Богородиці. Воно є двонадесятим неперехідним святом, тому святкують його щороку 21 вересня. Попри чималу значущість для вірян, Різдво Пресвятої Богородиці не входить до списку державних свят та не є вихідним днем.

LVIV.MEDIA зібрало всю інформацію про свято Різдва Пресвятої Богородиці. Також підготувало підбірку молитов та листівок зі святом.

Історія свята Різдва Пресвятої Богородиці

За переказом, батьки Діви Марії були благочестивими людьми, але дітей довгий час не мали. Оскільки в ті часи вважалося, що бездітні сім'ї прокляті, пара дуже страждала. Вони були обмежені в правах і навіть не могли приносити жертви в храмі.

Одного разу нарешті подружжю з’явився ангел із звісткою про те, що Господь почув їхні молитви і подарує їм доньку, через яку благословиться весь рід людський.

8 вересня (21 вересня за григоріанським календарем) у пари народилася дівчинка, яку назвали Марією — єврейським ім'ям, яке означає "пані". У віці трьох років принесли її в храм, де вона і виховувалася до свого повноліття.

Народні традиції у Різдво Пресвятої Богородиці

Переважно у цей час люди закінчували працювати у полі та розпочинали підготовку до зими. У своїх молитвах люди дякували Пресвятій Діві за зібраний урожай і просили допомоги на наступний рік.

У народі свято ще називалося Мала Пречиста. У цю пору зустрічали осінь, проводили святкові гуляння, вшановували молодят, ходили одне до одного в гості, накривали багаті столи.

Селяни у цей день пекли короваї, жінки виходили на річку і водили хороводи навколо найстаршої за віком дівчини. Вважалося, що такий обряд забезпечить хороший урожай в наступному році.

У давні часи жінки, які не мали дітей, накривали пишний стіл і запрошували бідних, щоб "молилася Богородиця за їхніх дiтей".

Також з цього дня вже можна було засилати сватів до дівчат. "Прийшла Пречиста — принесла старостів нечиста", — говорить прислів'я.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна прибирати у домі.
  • Не можна шити, в'язати.
  • Не можна виконувати важку фізичну та брудну працю: копати, пиляти, рубати, ремонтувати, будувати.
  • Не можна лаятися, скандалити, сваритися, бажати комусь зла.
  • Не варто сумувати, плакати і перебувати у смутку.
  • Не можна викидати залишки їжі після обіду — їх згодовують свійським тваринам.
  • Не можна не можна бути байдужими до чужих прохань, особливо ця заборона стосується дівчат та жінок, бо вони можуть стати безплідними.
  • Не варто ходити у незручному взутті — якщо ви натрете цього дня ноги, то це погана прикмета. Але й босоніж ходити заборонено.

Молитви до Пресвятої Богородиці

Молитва про зцілення

Царице моя Преблагая, Надіє моя Богородице! Заступнице сиріт і подорожніх Пристановище! Скорботних Радосте, ображених Покровительнице. Бачачи мою біду, бачачи мою скорботу, поможи мені як немічному, покермуй мною як подорожнім. Образу мою знаючи, розріши її, як бажаєш.

Бо не маю іншої помочі, окрім Тебе, ані іншої заступниці, ані благої утішительниці, лише Тебе, о, Богомати, що збереже й покриє мене по віки віків. Амінь.

Молитва про зачаття дитини

О, Всемилосердна, Добра і Щира Захиснице наша, Пані Богородице, що пізнала щастя Материнства, в якому хвилювання, надії, тривоги і страждання всіх матерів земних приняла, не залиш молитвами Твоїми припадаючих до святої і чудотворної ікони Твоєї раб цих (імена) і випроси у Сина Свого, і всіх Бога безплодства закінчення, в пологах допомога і благочаддя, немовлям же їх надійний покрив і защхист.

Зглянься, Пречиста Мати, на рабів Твоїх цих, союзом подружнім сполучених, благаючих допомоги Твоєї, нехай буде на них милість Твоя, нехай будуть плідні і побачать сини синів своїх аж до третього й четвертого роду, і до бажаної старості доживуть і ввійдуть у Царство Небесне Твого Сина і Господа нашого Ісуса Христа, Якому належить всяка слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом на віки. Амінь.

Молитва про захист дітей

О, Пресвята Владичице Діво Богородице, спаси і збережи під покровом Твоїм моїх дітей (імена), усіх отроків, отроковиць і немовлят, хрещених і безіменних і в утробі матері, що носяться.

Укрий їх ризою Твого материнства, виконай їх у страху Божому і послуху батькам, умоли Господа мого і Сина Твого, нехай дарує їм корисне для спасіння їх. Вручаю їх на Материнський розсуд Твій, яко Ти єси Божественний Покров рабам Твоїм. Матір Божа, введи мене в образ Твого материнства небесного. Вилікуй душевні і тілесні рани дітей моїх (імена), моїми гріхами завдані. Вручаю дитя моє цілком Господа мого Ісуса Христа, і Твоєму, Пречиста, небесному заступництву. Амінь.

Привітання з Різдвом Пресвятої Богородиці

З Різдвом Пречистої Пресвятої Богородиці! Бажаю миру, радості в сім'ї та удачі в справах. Нехай Пресвята Діва рятує під своїм покровом вас і ваших близьких. Щастя, божої благодаті і любові вам!

****

Вітаємо з Різдвом нашої Владичиці, Божої Матері. Бажаємо  знайти сімейний спокій, здоров’я, заступництво Богородиці, яка шле з небес своє світло на Землю, осяваючи все навкруги і приносячи радість і доброту в цей світ! Бажаємо, щоб у день, коли з’явилася на білий світ Пресвята Богородиця, яка несе в наш світ порятунок, добро, любов і щастя, знайти удачу в справах сердечних, нехай всі починання увінчаються успіхом, а в житті трапляються справжні дива.

****

Від душі вітаємо з Різдвом Пресвятої Богородиці. Хай всі мрії збуваються, хай надія не покидає ніколи, хай діти і близькі завжди вам посміхаються, а в домівці живе тільки радість і доброта. Бажаємо всім творчих успіхів, творити без втоми, жити без хвороб і любити безкорисливо!

****

Вітаю з Великим святом, з Різдвом Пресвятої Богородиці! Бажаю завжди пам’ятати про віру, про Бога, про моральні цінності, які визначають людську сутність і підтримують людину. Нехай життя буде благополучним, а буття перебуває у мирі. І хай допоможе нам всім Господь, і зміняться душі наші!

****

У день Різдва Богородиці

Чудо станеться нехай.

Серце хай щастям наповниться,

Буде в душі Вашій рай.

Хай ні хвороби, ні прикрості

Вас ніколи не знайдуть.

Будуть хорошими новини,

Радість лише роки несуть.

****

З Богородиці Різдвом!

Нехай чудові побажання

Принесуть у твій щасливий дім

Розуміння і визнання.

Вітаю тебе душевно я,

І бажаю тобі благ земних,

Щастя вічного і чарівного,

Багато радості кожної миті!

****

Вже прийшла друга Пречиста

І вплела в свої намиста

Грона калинові, плоди пурпорові

Із яблук налитих, із груш соковитих,

Із кавунів, динь і слив

З неповторних земних див.

Подякуймо, поклонімся!

І уклінно помолімся

До Діви Марії, – за дари такії.

Вітальні листівки

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності