Як приготувати борщ: ТОП-5 найсмачніших рецептів

Як приготувати борщ: ТОП-5 найсмачніших рецептів

Перша згадка про борщ датується другою половиною жовтня 1584 року, проте свято перенесли на інший місяць, оскільки у жовтні забагато свят. Відтак щорічно у другу суботу вересня відзначають День борщу в Україні. Цьогоріч ця дата — 10 вересня.

Ініціативу відзначати щорічно в Україні день борщу запропонували ще 30 листопада 2021 року. Тоді Верховної Ради України внесли проєкт постанови про встановлення Дня українського борщу.

Окрім цього,  у липні 2022 року міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

До Дня борщу в Україні Lviv.Media підібрало ТОП-5 рецептів найсмачнішого борщу.

Український борщ з м'ясом

Інгредієнти: м'ясо без кісток, яловичина або свинина — 0,5 кг, картопля — 4 шт,  капуста — 200 г,  перець болгарський — 2 шт, буряк, морква, корінь петрушки — по 1 шт,  столовий оцет — 1 ст.л,  томатне пюре або паста — 2 ст.л, цибуля ріпчаста — 0,5 шт, вода — 2 л, борошно для пасерування — 1 ст.л,  часник — 2 зубчики,  перець гострий та духм’яний — по 2 горошини,  лавровий лист, спеції, зелень, сіль та сметана — за смаком.

Приготування:

Спершу потрібно відварити м'ясо до повної готовності, вийняти.

Потім нарізати буряк соломкою, трохи посолити. Злегка збризнути оцтом, додати в нього жир з бульйону, томат-пюре та протушкувати все до готовності. Нашаткувати соломкою петрушку і моркву, часточками — цибулю, обсмажити.

Процідити бульйон, почекати, доки закипить, додати картоплю часточками, капусту соломкою, варити приблизно 15 хвилин. Додати тушкований буряк, перець дрібно пошаткований, обсмажені овочі, пасероване, розбавлене бульйоном борошно, довести все до кипіння, та кип'ятити ще 5 хвилин.

Заправити борщ салом і товченим часником, додати сіль, спеції за смаком, знову довести до кипіння, залишити настоятися, досить півгодини.

Львівський борщ з сосисками

Інгредієнти: кістки мозкові — 1 кг, сосиски — 3 шт,  сало свинне — 50 г, картопля — 5 шт, морква — 1 шт, буряк та ріпчаста цибуля — по 2 шт, оцет столовий 3% — 2 ст.л, паста томатна — 2 ст.л, цукор — 2 ч.л,  сіль, спеції, прянощі та зелень — за власним смаком.

Приготування:

Спочатку потрібно зварити з мозкових кісток бульйон. Окремо зварити буряк, до напівготовності, вийняти і очистити його. Потім нарізати його соломкою, протушкувати на салі з додаванням пасти томатної і оцту, приблизно хвилин 20-30. Сало можна замінити вершковим маслом. Якщо зажарка буде надмірно густа, можна трошки розбавити її бульйоном.

На великій тертці натерти моркву, дрібно пошинкувати петрушку, дрібними кубиками — цибулю. Пасерувати все це на маслі, до повної готовності. Додати в бульйон порізану картоплю, буряк, зажарку, прянощі і цукор на ваш смак.

Окремо підсмажити на салі сосиски, попередньо нарізані кружальцями. Додати їх в готовий борщ після того, як вимкнути його.

Український зелений борщ

Інгредієнти: кістки мозкові — 1 кг, свинина без кісток — 500 г, картопля — 1,5 кг, щавель та шпинат — по 1 кг, морква та цукровий буряк — по 3 шт, цибуля ріпчаста та корінь петрушки — по 2 шт,  цибуля зелена — 1 пучок, приблизно 50-70 гр, яйця курячі — 5-6 шт,  цукор пісок — 6 ч.л, сіль, жир, перець, зелень, оцет, лавровий лист — за смаком.

Спочатку візьміть каструлю, і, враховуючи кількість усього потрібного - побільше! У ній міститиметься 10-12 порцій, якраз на гарну теплу компанію. Для невеликого спрощення процесу приготування цієї страви можна бульйон НЕ проціджувати, тільки зняти шумівкою піну, яка буде з'являтися у міру варіння кісток.

Почнемо! Варіть кістки до закипання води, потім зменшуєте вогонь, зробивши середній, і додаєте в каструлю свинину. Варіть м'ясо до повної готовності, після чого витягніть з каструлі кістки. Коли бульйон закипить - додайте нашатковану картоплю. За 15 хвилин додавайте тушковані овочі, засмажку, щавель і шпинат, попередньо ретельно промиті і нарізані дрібними смужками.

Одночасно з варінням бульйону готуємо заправку. На великій тертці натираємо (або шаткуємо, кому як зручно) буряк, змішуємо його з оцтом (досить невеликої кількості) і з цукром. Мішайте суміш доки вона не стане м'якою. Одночасно можна потроху додавати бульйон. Петрушку, моркву шинкують, смажать разом з порізаною кубиками цибулею, з додаванням борошна.

Подаючи страву на стіл, щедро посипте її дрібно шинованою зеленню, зеленою цибулею, додайте в тарілку половину яйця, звареного круто.

Борщ-капусняк на копчених реберцях

Інгредієнти на 3,5 л води:  квашена капуста —500 г, картопля — 500 г, копчені реберця — 300 г, морква — 100 г, цибуля — 150 г, темна квасоля — 2 скл, лавровий листок — 2 шт, соняшникова олія для смаження, борошно — 2 ст. л,  часник — 4–5 зубців, сіль, перець, зелень.

 Приготування:

Квасолю попередньо потрібно замочити на 8–12 год, поміняти воду і варити до готовності. Копчені реберця покласти в каструлю з водою і варити 30 хв на невеликому вогні.

Квашену капусту промити, добре її відтиснути і додати в каструлю з реберцями. Потім додати порізану кубиками картоплю, довести до кипіння і варити 25-30 хв. Тим часом зварену квасолю невеликими порціями викласти на друшляк і перетерти, щоб відділити м’якоть від шкірки. В перем’яту квасолю потрохи доливати воду, в якій вона варилася.

Квасолю з дуже тонкою шкіркою можна відцідити, добре розім’яти і разом з водою, в якій вона варилася, додати в каструлю. Квасолеве пюре додати в каструлю і посолити капусняк.

Порізану півкільцями цибулю смажити на олії 7-8 хв Потім додати потерту на крупній терці моркву і обсмажити. Додати в каструлю обсмажені моркву і цибулю, а також лавровий лист.

В цій же сковорідці спасерувати на олії 2 ст. л. борошна до світло-коричневого кольору і також додати в каструлю. Видавити часник, проварити ще 2 хв, накрити кришкою і дати настоятись 20-30 хв. Подавати із зеленню.

Борщ без буряка

Інгредієнти: свинина — 700 г, білокачанна капуста — 0,5 шт, цибуля ріпчаста — 1 шт, морква — 1 шт., болгарський перець (червоний) — 2 шт, помідор — 3 шт,  картопля — 5 шт,  лавровий лист  — 2 шт, томатна паста — 1 ст. л, часник  — 3 зубчики,  рослинна олія — 3 ст. л, вода — 3 л, сіль, спеції, зелень  — за смаком.

Приготування:

Спершу потрібно промите м’ясо відварити в підсоленій воді з лавровим листям протягом 1,5-2 годин. Потім бульйон процідити та знову довести до кипіння. Пошаткувати дрібно капусту. Додати її в киплячий бульйон. Додати в бульйон нарізану й очищену картоплю.

Почистити моркву, промити та натерти її на дрібній тертці. Очищену цибулю порізати дрібними кубиками. Обсмажити овочі в рослинній олії до м’якості.

У пательню додати перець, нарізаний невеликий соломкою. Перемішати.

Потім у пательню покласти помідори, нарізані скибочками, і томатну пасту. Тушкувати 3 хвилини. Ще раз перемішати. Додати спеції, сіль і подрібнений часник. Перемішати і тушкувати ще 2 хвилини. Додати зажарку в борщ, коли картопля вже буде готова.

М’ясо розірвати на невеликі шматочки і додати в борщ. Також додати зелень і сіль за смаком.

Нагадаємо, нещодавно Lviv.Media підготувало простий рецепт домашнього кетчупу з додаванням яблука, яке зробить смак соусу ще більш витонченим.

Читайте також:

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності