• Головна
  • Новини
  • Що буде з доларом: у НБУ відповіли, чи чекати зростання курсу

Що буде з доларом: у НБУ відповіли, чи чекати зростання курсу

Що буде з доларом: у НБУ відповіли, чи чекати зростання курсу

В Україні наразі не планують переглядати курс долара, зафіксований на поточному рівні — 36,56 грн за долар. Поки що країні вистачає міжнародних резервів, щоб курс долара не змінювали.

Про це повідомив 8 вересня заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук.

У НБУ стверджують, що разове коригування офіційного курсу гривні та інші додаткові заходи разом зі значними обсягами міжнародної фінансової допомоги сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Це також допомогло у серпні збільшити золотовалютний резерв до 25,4 млрд дол. США.

"Обсяг міжнародних резервів є достатнім для фіксації курсу на поточному рівні, ураховуючи перспективи отримання офіційного фінансування від партнерів, поступове налагодження логістики та відповідне зростання експортної виручки", — наголошують у НБУ.

Там додають, що збереженню контролю за інфляцією сприятиме й поступова нормалізація фіскальної політики. Зокрема, повернення податків на імпорт у липні збільшило спроможність уряду фінансувати витрати воєнного часу коштом власних надходжень та відповідно зменшило потреби в емісійному фінансуванні — щомісячні обсяги монетизації бюджету в липні та серпні знизилися до 30 млрд грн зі 105 млрд грн у червні.

"Гальмуванню інфляційних процесів сприятиме і подальше зростання дохідності депозитів та ОВДП у національній валюті. Важливим поштовхом для останніх стало відкриття вторинного ринку ОВДП. Збільшення привабливості гривневих заощаджень дасть змогу знизити попит на валюту та товари довготривалого використання. Значну роль у стримуванні інфляції також відіграватиме фіксація тарифів на послуги житлово-комунального господарства", — зауважують у НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України з 21 липня скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25%. Відтоді він становить 36,5686 грн/дол. США. Таке рішення прийняли з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США до інших валют.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності