Гречка подешевшає: експерти знають коли

Гречка подешевшає: експерти знають коли

А ціна на цукор має залишитися незмінною

Гречка, ціни на яку зросли з початком повномасштабного російського вторгнення через розірвання ланцюгів імпорту, має подешевшати у жовтні.

Про це в ефірі національного телемарафону сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Навесні аграрії відреагували на дефіцит гречки й засіяли нею в 1,5 раза більше площі порівняно з минулим роком.

"Наразі збір гречки тільки розпочався, обмолочено 8% площ, зібрано майже 12,6 тис. тонн. Загалом, очікується зібрати 140 тис. тонн. При тому, що внутрішнє споживання становить 100-110 тис. тонн. Відповідно, Україна повністю забезпечить себе гречкою, ще й сформує резерв. Тому вже в жовтні, коли крупа буде оброблена й поступить до споживача, очікуємо зниження ціни", — зазначив Висоцький.

А от щодо ціни на цукор, то вона суттєво не зміниться. За словами заступника міністра, цього року, незважаючи на всі складнощі, аграрії посіяли 180 тис. га цукрового буряка.

"Це дозволяє виготовити близько 1 млн 100 тис. тонн цукру, що повністю покриває його внутрішнє річне споживання. Крім того, за рахунок високого урожаю минулого року, сформовані запаси. Тому дефіциту цукру в Україні точно не буде. Чинників для зростання цін, як мінімум до кінця року, немає", — сказав Висоцький.

Проте він зазначив, що на формування ціни впливають також логістика, зберігання та ціни на енергоносії.

Тарас Висоцький додав, що в Україні триває збір урожаю. Почалася кампанія посіву озимих культур. Сім регіонів активно сіють жито та ячмінь.

Нагадаємо, що цьогоріч прогнозують подорожчання цибулі.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності