• Головна
  • Новини
  • СБУ викрила дві ботоферми на майже 7 тисяч фейкових акаунтів

СБУ викрила дві ботоферми на майже 7 тисяч фейкових акаунтів

СБУ викрила дві ботоферми на майже 7 тисяч фейкових акаунтів

Служба безпеки України викрила ще дві ботоферми, які поширювали деструктивний контент в Україні. Одна з них діяла у Київській області, друга — в Одеській.

Про це повідомляють у пресслужбі СБУ.

За допомогою фейкових акаунтів у соціальних мережах дискредитували Сили оборони України та керівництво держави, виправдовували збройну агресію росії, розхитували суспільно-політичну ситуацію в країні.

На Київщині ботоферму із 5 тис. акаунтів створив та адміністрував 24-річний уродженець Запорізької області.

"Задля конспірації він реєстрував фейкові акаунти через російські електронні поштові сервіси та віртуальні номери російських і білоруських мобільних операторів. В окремих випадках для їх верифікації використовував підроблені документи українських громадян", — розповідають в СБУ.

Фейкові акаунти чоловік здавав в оренду або продавав. Оплату за свої "послуги" він отримував на банківську картку. Його "клієнтами" були представники піар-підрозділів політичних партій і громадяни росії.

Під час обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності та спеціальне програмне забезпечення.

В Одеській області організаторами ботоферми виявилися четверо місцевих мешканців. Зловмисники створювали боти, за допомогою яких поширювали панічні настрої у регіоні, зокрема поширювали дезінформацію та фейкові новини з фронтів.

"У результаті оперативно-слідчих дій підтверджено факт, що їхніми "клієнтами" були особи, які перебувають на території рф", — зазначили силовики.

Під час обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, сервери, мобільні телефони, банківські картки та понад 400 SIM-карток операторів мобільного зв’язку.

Після проведення експертиз вирішуватимуть питання про оголошення фігурантам підозр за ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) ККУ.

Можливо, пропустили:

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності