• Головна
  • Новини
  • Забороняти працювати вчителям, які не отримали щеплення, - незаконно

Забороняти працювати вчителям, які не отримали щеплення, - незаконно

Забороняти працювати вчителям, які не отримали щеплення, - незаконно

На цьому наголосив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

З 5 серпня 2021 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України, яка вносить зміни до організації роботи закладів освіти в умовах погіршення епідемічної ситуації в Україні. Тепер у разі встановлення на території України “жовтого”, “помаранчевого” та “червоного” рівня епідемічної небезпеки, школярам буде заборонено відвідувати заклади освіти, якщо у школі провакциновано менше  ніж 80% працівників. Учителі мають надати документ,  що підтверджує отримання повного курсу вакцинації. 

Тобто якщо в закладі освіти провакцинувалися лише 20% працівників – у “жовтому”, “помаранчевому”, “червоному” рівні епідемічної безпеки такий школа буде зобов’язана працювати дистанційно.Освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначив, що вакцинація педагогічних працівників не є обов’язковою: як і для всіх інших громадян вона залишається добровільною.

“Керівник закладу освіти не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителя, який не отримав щеплення. Саме тому як посадова особа я діятиму в межах чинного законодавства та захищатиму права педагогічних працівників, якщо директори не допускатимуть їх до роботи”, - наголосив омбудсмен. 

Водночас він нагадав, що вакцинація проти COVID-19 є важливою для вчителів, і додав, що наразі рівень вакцинації освітян в Україні низький. Зокрема на Львівщині першу дозу вакцини отримали лише трохи більше, ніж 34 тисячі працівників освіти, а другу дозу - понад 26 тисяч освітян. 

Загалом, за інформацією директора департаменту освіти й науки Львівської ОДА Олега Паски, на Львівщині є 34 тисячі вчителів середніх шкіл, а усіх педагогів спільно з викладачами коледжів та закладів вищої освіти - близько 100 тисяч.

Начальниця управління освіти Львівської міської ради Зоряни Довганик розповіла, що зараз складно визначити, яка кількість працівників вже вакцинована.

"Інформація змінюється щоденно. Щоденно ми маємо пункти вакцинації, куди звертаються працівники садочків, шкіл та позашкілля нашого міста, тому детальнішу інформацію про кількість ми зможемо отримати на початок навчального року, коли всі повернуться до шкіл та садочків", - пояснила Зоряна Довганик.

Водночас Олег Паска також повідомив, що департамент освіти Львівщини розіслав рекомендації до всіх закладів освіти області щепити не менше 80% працівників.

 

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності