• Головна
  • Новини
  • Був родом із Львівщини: помер один із останніх командирів УПА Євген Штендера

Був родом із Львівщини: помер один із останніх командирів УПА Євген Штендера

Був родом із Львівщини: помер один із останніх командирів УПА Євген Штендера

Чоловікові було 98 років

У вівторок, 23 серпня 2022 року, у віці 98 років помер один із останніх командирів УПА Євген Штендера. Він був командиром Тактичного відтинку УПА "Данилів", одним із керівників операції спільно з польським націоналістичним підпіллям WiN під командою Маріана Голембієвського у місті Грубешов у 1946 році.

Про це 25 серпня повідомляє "Історична правда".

Євген Штендера народився 2 січня 1924 року в селі Волиця-Барилова на Львівщині. Спочатку він навчався в українській гімназії у Львові, а потім — у Радехові й Сокалі. Був членом Юнацтва ОУН, а в УПА потрапив з червня 1943 року.

Євген Штендера був командиром чоти юнаків ОУН із Сокальської округи, що йшла до старшинської школи "Олені" в Карпати, а також повітовим військовим вишкільником Юнацтва ОУН Радехівщини, надрайонним провідником ОУН Любачівщини, окружним провідником ОУН Холмщини й командиром ТВ-28 "Данилів", Військової Округи-6 "Сян". Крім того, чоловік керував переговорами з польським підпіллям Армії Крайової на Холмщині та Підляшші.

Водночас Євген Штендера командував рейдом УПА до Східної Прусії та перейшов рейдом до Західної Німеччини. Він також закінчив Український вільний університет, де здобув ступінь магістра політичної економії, був редактором "Українського самостійника", "Сучасної України" і "Сучасності".

Згодом Євген Штендера був головою Об'єднання колишніх вояків УПА в Німеччині та еміґрував до Канади, де став членом Об'єднання колишніх вояків УПА США і Канади.

В Альбертському університеті чоловік студіював славістику та бібліотекарські студії, здобув бакалавра бібліотечних наук і магістра славістики. Між тим він був організатором та відповідальним редактором видавництва "Літопис УПА".

Читайте також: 

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності