Кабмін створить нові види покарань за злочини

Кабмін створить нові види покарань за злочини

Покарання у виді обмеження волi заміниться на новий вид покарання у виді пробаційного нагляду.

Кабмін схвалив проєкт закону щодо забезпечення ефективної роботи пенітенціарної системи в умовах воєнного стану. Він передбачає внесення змін до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу, зокрема розширить перелік видів покарань, альтернативних позбавленню волі. Це сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи і забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Покарання у виді обмеження волi заміниться на новий вид покарання у виді пробаційного нагляду. Це система наглядових і соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду. Пробація передбачає відбування засудженими покарання без ізоляції від суспільства. Контроль за поведінкою і виконанням обов'язків здійснюють працівники пробації.

Як додаткове покарання пробація може застосовуватися на строк від одного до трьох років. При цьому у разі призначення пробаційного нагляду як додаткового до покарання у виглядi штрафу, його строк не може перевищувати одного року. Крім того, суд може зобов’язати особу, засуджену до покарання у виді пробаційного нагляду, носити електронний браслет та проживати за вказаною у рішенні суду адресою.

Якщо ж підозрюваний чи обвинувачений не має достатньої суми коштів для внесення застави, то суд може розстрочити внесення застави протягом одного року. Перший внесок частини застави у розмірі не менше десяти відсотків від визначеної суми вноситься не пізніше десяти робочих днів з дня обрання запобіжного заходу.

У міністерстві зазначають, що українські суди часто застосовують запобіжний захід у виді тримання під вартою, тому українські слідчі ізолятори – переповнені. Тож новий вид покарання може розв'язати цю проблему.

 

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності