• Головна
  • Новини
  • Президент Зеленський у Львові зустрівся з президентом Ердоганом і генсеком ООН: про що говорили

Президент Зеленський у Львові зустрівся з президентом Ердоганом і генсеком ООН: про що говорили

Президент Зеленський у Львові зустрівся з президентом Ердоганом і генсеком ООН: про що говорили

Всі деталі переговорів президента Зеленського з президентом Туреччини Ердоганом та генсеком ООН Гутеррешем

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 18 серпня, зустрівся у Львові з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем. Головне про візит світових лідерів читайте у матеріалі Lviv.Media.

Першим на зустріч у Палац Потоцьких прибув генсек ООН. Зеленський заявив, що з Гутеррешем вони домовилися про продовження координації щодо реалізації зернової ініціативи. Також обговорили можливі напрямки її розвитку, питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону наших військовослужбовців і медиків.

“Окрему увагу приділили темі ядерного шантажу Росії на Запорізькій АЕС. Цей свідомий терор з боку агресора може мати глобальні катастрофічні наслідки. Тому ООН повинна забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ”, — написав Зеленський.

Водночас у центрі Львова біля пам’ятника Тарасу Шевченку пройшла акція на підтримку полонених захисників “Азовсталі”. Учасники акції намагалися привернути увагу лідерів, до яких неодноразово зверталися під час блокади Маріуполя, однак ніхто так і не зміг гарантувати процедуру “екстракшн” для українських бійців.

Далі відбулася зустріч президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з президентом України Володимиром Зеленським. На ній були присутні представники української делегації: голова Офісу президента Андрій Єрмак, міністр інфраструктури Олександр Кубраков та голова Львівської ОВА Максим Козицький. Ердоган приїхав до Львова з п’ятьма міністрами, начальником розвідки і гендиректором “Baykar”.

Зустріч двох президентів у Львові тривала 40 хвилин. Вони домовились про подальше розширення співпраці між Україною і Туреччиною. Також обговорили можливість удосконалення зернової ініціативи, ядерний шантаж з боку окупантів, масштабну крадіжку росією зерна на тимчасово окупованій території України та питання оборонної взаємодії. Володимир Зеленський висловив сподівання на участь Президента Туреччини у другому саміті Кримської платформи.

Крім того, Туреччина та Україна підписали меморандум про відновлення зруйнованої української інфраструктури. Першим проєктом стане відновлення зруйнованого в лютому мосту в селі Романівка Київської області, який з'єднує Бучу та Ірпінь зі столицею.

Насамкінець відбулася тристороння зустріч Зеленського, Ердогана і Гутерреша. Президент України заявив, що переговори з росією можливі лише у  випадку, якщо російські війська залишать незаконно окуповану територію України.

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав, що “зберігає віру в те, що війна закінчиться за столом переговорів”. Генсек ООН Антоніу Гутерреш наголосив, що в ситуації із ЗАЕС має переважати здоровий глузд, щоб уникнути загроз безпеці. ООН підтримає відвідування станції місією МАГАТЕ, тільки якщо вона попрямує туди через Київ. Щодо полонених, то ООН працює над отриманням безпечного доступу до Оленівського СІЗО. А представник Бразилії стане головою місії щодо встановлення фактів теракту в Оленівці.

Також у Львові голова Львівської ОВА Максим Козицький взяв участь у зустрічі з президентами України і Туреччини, генеральним директором компанії “Baykar” Халуком Байрактаром. Деталей цієї розмови наразі немає.

Нагадаємо, ЗМІ повідомляли, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган хоче обговорити можливі кроки для повернення до переговорів між росією та Україною. Це питання Ердоган планує порушити на зустрічі із Зеленським та генсеком ООН у Львові.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності