• Головна
  • Новини
  • "Бюджет буде надзвичайно жорсткий", — міністр фінансів розповів про держбюджет на 2023 рік

"Бюджет буде надзвичайно жорсткий", — міністр фінансів розповів про держбюджет на 2023 рік

"Бюджет буде надзвичайно жорсткий", — міністр фінансів розповів про держбюджет на 2023 рік

Глава Мінфіну не назвав курсу гривні, який буде закладено в бюджеті на наступний рік

Державний бюджет України на 2023 рік буде надзвичайно жорсткий. У Мінфіні вже розробляють проєкт закону про держбюджет на наступний рік, з урахуванням того, що в Україні триває повномасштабна війна.

Про це заявив в інтерв'ю "РБК-Україна" міністр фінансів Сергій Марченко.

У бюджеті вже є дефіцит, каже посадовець, тож його треба профінансувати.

"Бюджет буде надзвичайно жорсткий. Це бюджет можливостей в умовах війни. Але при цьому є надія, що ми зможемо його профінансувати. Ключове завдання — знаходження коштів, в тому числі за допомогою наших партнерів-країн, щоб профінансувати дефіцит бюджету", — розповідає Марченко.

За його словами, всі видатки бюджету будуть переглянуті та оптимізовані. З одного боку, держбюджет на 2023 рік буде надзвичайно складний, адже його макропоказники важко об'єктивно оцінити. Однак, з іншого боку, бюджет буде достатньо простим, тому що потрібно буде профінансувати тільки пенсії пенсіонерам, зарплати медикам, освітянам, соціальний захист громадян, виплати внутрішньо переміщеним особам і виділити кошти на військову кампанію та армію.

При цьому глава Мінфіну не назвав курсу гривні, який буде закладено в бюджеті на наступний рік.

"Я не хочу створювати очікування. Але там цифри не катастрофічні. Є сподівання, що більш-менш всі баланси будуть збережені", — сказав він.

Посадовець наголосив, що є прогнозний курс, який узгоджений Мінекономіки та Нацбанком, а уряд орієнтується саме на ці цифри.

Нагадаємо, уряд повністю розраховувався по заробітних платах військовим станом на 1 серпня. Під час війни грошове забезпечення ЗСУ — основна стаття держбюджету. Однак щомісяця уряду не вистачає близько 5 млрд доларів, або десь 150-160 млрд гривень для видатків бюджету. Цю різницю Мінфін намагається перекрити коштом як зовнішніх позик, так і випуску облігацій на українському ринку.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності