• Головна
  • Новини
  • У Латвії можуть обмежити використання російської мови на робочому місці та у громадських місцях

У Латвії можуть обмежити використання російської мови на робочому місці та у громадських місцях

У Латвії можуть обмежити використання російської мови на робочому місці та у громадських місцях

На референдумі 2012 року майже 75% громадян висловилися проти використання російської мови як другої державної

У Латвії можуть обмежити використання російської мови на роботі та у громадських місцях. Як інформують у Мін’юсті Латвії, наразі готують відповідний проєкт закону.

Про це заявив міністр юстиції Яніс Борданс, пише Delfi.

Як повідомив Борданс, закон щодо обмеження двомовності передбачатиме обмеження використання російської мови на робочому місці та у громадських місцях.

Міністр нагадав, що на референдумі 2012 року майже 75% громадян висловилися проти використання російської мови як другої державної.

"Довготривалі наслідки русифікації виявляються у тому, що закріпилася практика одночасного використання латвійської та російської мови у повсякденному спілкуванні, закладах надання послуг, на робочому місці… Практика така, що латвійці мають знати російську мову у багатьох ситуаціях. Цього не можна допускати, окрім певних випадків, які будуть перераховані у законі. Але суспільство має знати, що латвійська мова має використовуватися у ділових відносинах та для спілкування на робочому місці", — пояснив Яніс Борданс.

За його словами, проєкт ближчим часом обговорять члени коаліції, і після погодження позицій його можуть внести у Сейм.

Потенційно це може означати вилучення російської мови як додаткової до латвійської у різноманітних сервісах та обмеження на вимогу знання російської в описі вакансій.

"Наприклад, якщо роботодавець наймає 50 працівників і вимагає, щоб принаймні частина знали й використовували мову, яка не є офіційною мовою у ЄС, чи вказує, що знання російської буде перевагою, — це потрібно буде обгрунтувати", — зазначив міністр.

Нагадаємо, Латвія зупинила видачу віз громадянам рф. Посольство Латвії в росії на невизначений термін зупинило прийом візових заявок від громадян рф.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності