НБУ посилив вимоги до валютних обмінників: що зміниться

НБУ посилив вимоги до валютних обмінників: що зміниться

Національний банк України посилює вимоги до небанківських фінансових установ, які здійснюють обмін готівкової валюти. Відтепер обмінникам заборонено виставляти інформацію про курси на табло.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Таке рішення Національного банку пов’язане зі спекуляцією в небанківських фінансових установах. Зокрема, обмінники валют почали штучно підвищувати готівковий курс.

"Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту і пропозиції в безготівковому сегменті валютного ринку і може свідчити про виключно спекулятивні підходи до небанківських установ", — йдеться у повідомленні.

Власне, інформація про курси купівлі та продажу валют має подаватися у стандартному вигляді — копії наказу або розпорядження. Ця інформація розміщуватиметься виключно в касах установ та їх структурних підрозділів.

Обмінникам заборонено інформувати про курси купівлі та продажу поза межами кас, в тому числі привертаючи увагу будь-якими цифровими значеннями або символами.

Також обмінники знову зобов’язані подавати інформацію до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції, що передбачають використання готівки в національній або іноземній валюті.

Окрім того, процес купівлі-продажу валют має здійснюватися з обов'язковим відеоспостереженням. Серед іншого, обмінникам висувається низка вимог до приміщень, у яких здійснюється купівля та продаж валютних цінностей. Так, переглянуться технічні вимоги до кас.

Для посилення контролю інформація про використовувані термінали (РРО) передаватиметься до Національного банку. Таким рішенням банк хоче посилити податкову дисципліну, адже обмінники ухиляються і практично не сплачують податок на прибуток.

Можливо, пропустили:

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності