В Україні значно здорожчали антибіотики: причини

В Україні значно здорожчали антибіотики: причини

Станом на липень 2022 року ціни на антибіотики в Україні в середньому підвищилися на 15-20%, а іноді на 60%

В Україні значно здорожчали антибіотики. На це вплинув підвищений попит та дефіцит, а також реформа Міністерства охорони здоров'я.

Про це повідомила голова підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань захисту прав людини Ірина Суслова.

"Станом на липень 2022 року ціни на антибіотики в Україні в середньому підвищилися на 15-20%, а іноді на 60%. Це пов'язано із реформою Міністерства охорони здоров'я, яка вводиться із серпня. Вона передбачає обов'язковий електронний рецепт для придбання антибіотиків в аптеках", — повідомила Суслова.

Окрім цього, на ціну ліків в Україні впливає курс. Якщо у травні-червні компанії закуповували іноземні препарати, купуючи на міжбанку долари за курсом 29,25 UAH/USD, то з 21 липня, після того, як НБУ змінив офіційний курс, закупівлі імпортерів вже за новим курсом 36,6 UAH/USD.

За словами голови підкомітету ВРУ, на тимчасово окупованих територіях після 24 лютого ціни на медпрепарати надхмарні. Суслова наголосила, що на тих територіях звичайний грип може бути смертельним.

Нагадаємо, із серпня цього року українцям почнуть виписувати електронні рецепти на купівлю антибіотиків. Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв’язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності