Уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями "Нафтогазу"

Уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями "Нафтогазу"

Уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК "Нафтогаз України". 26 липня сплив термін виплат держателям єврооблігацій "Нафтогазу".

Про це йдеться у заяві компанії.

У НАК "Нафтогаз" зазначають, що 21 липня Кабмін зобов’язав розпорядженням посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії щодо єврооблігацій лише після окремого погодження таких дій Кабінетом Міністрів.

"Нафтогаз" стверджує, що має на своїх рахунках достатньо коштів для виплат за єврооблігаціями та попередив Уряд про негативні наслідки для компанії та країни у випадку "жорсткого дефолту".

Однак Уряд не дозволив "Нафтогазу" виконати зобов’язання перед держателями єврооблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми й відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року). Йдеться про 335 млн доларів тіла боргу та 45 млн євро відсотків, які компанія мала виплатити до кінця вівторка, 26 липня.

"Таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК "Нафтогаз України". Оскільки невиконання зобов’язань за єврооблігаціями практично позбавило "Нафтогаз" доступу до міжнародного ринку капіталу, КМУ своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023", — зазначається в заяві.

Додамо, раніше власники єврооблігацій "Нафтогазу" не погодились на відтермінування виплат на два роки.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності