• Головна
  • Новини
  • За 10 днів мовний омбудсмен отримав понад пів тисячі скарг на порушення мовного закону

За 10 днів мовний омбудсмен отримав понад пів тисячі скарг на порушення мовного закону

За 10 днів мовний омбудсмен отримав понад пів тисячі скарг на порушення мовного закону

59% звернень стосувалися сайтів суб’єктів, що обслуговують споживачів

Від 16 до 25 липня секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови отримав 502 скарги про порушення нових вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це повідомляють на сайті мовного омбудсмена.

Більша частина отриманих скарг, а це 79%, стосувалися порушень частини шостої статті 27 закону, яка набрала чинності 16 липня 2022 року і регламентує застосування державної мови інтернет-представництвами.

"59% звернень стосувалися сайтів суб’єктів, що обслуговують споживачів; 20% — сайтів суб’єктів, що не обслуговують споживачів; 9% — безпосереднього обслуговування споживачів; 7% — діяльності посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування; 5% — інших питань", — йдеться у повідомленні.

Значна частина сайтів, на які скаржилися, перейшла на українську вже в перші дні дії норми закону, кожне друге звернення стосується вимоги щодо завантаження україномовної версії за замовчуванням.

Нагадаємо, від 16 липня в Україні почали діяти норми Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які стосуються захисту прав на отримання інформації та послуг українською мовою.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності