• Головна
  • Новини
  • 46 дітей, яких насильно депортувала росія, вже повернули в Україну

46 дітей, яких насильно депортувала росія, вже повернули в Україну

46 дітей, яких насильно депортувала росія, вже повернули в Україну

Крім цього, повернення та пошук дітей, депортованих російською федерацією з України, обговорюється через посередників

В Україну повернули вже 46 дітей, яких незаконно депортувала та вивезла російська федерація.

Про це сказала радник-уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

Вона наголосила, що без поіменних списків дітей не можна розпочати пошукових дій.

“Перший етап — нам потрібно ідентифікувати дітей. Ми це робимо всіма можливими способами. Повірте, це звірка всіх можливих баз даних: і медичної сфери, і соціальної сфери, і освітньої сфери, щоби зібрати якомога більше даних про дитину, яка заявлена як депортована чи переміщена”, — повідомила Герасимчук.

Наразі пошукові дії проводять міжнародні організації, які мають мандат на такий вид діяльності. Україна в питанні пошуку дітей співпрацює з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, з ЮНІСЕФ та іншими організаціями, які в той чи інший спосіб долучаються до цього процесу.

За словами Герасимчук, єдиного якогось алгоритму, за яким можна відразу повернути всіх дітей, зараз не існує. Окрім цього, повернення та пошук дітей, депортованих російською федерацією з України, обговорюється через посередників.

Вона зауважила, що наразі невідома точна кількість дітей, яких із супроводом чи без було або примусово переміщено російським агресором на тимчасово окуповані росією території Донецької, Луганської, Херсонської областей, територію анексованої Автономної Республіки Крим, або депортовано в російську федерацію.

“Цифра щодо незаконно депортованих та переміщених дітей, про яку нам точно відомо, це 5 100 дітей станом на сьогодні. І ця кількість звернень щодня надходить і збільшується. Це — кількість звернень до Національного інформаційного бюро”, — розповіла представник Президента.

За її словами, серед примусово депортованих росією дітей більшість становлять вивезені разом із кимось із дорослих — родичами, батьками тощо, частину — діти, які втратили батьків під час війни, ще частину — діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Нагадаємо, ворожа росія насильно вивезла на свою територію вже більше 238 тисяч українських дітей.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності