• Головна
  • Новини
  • Вперше в історії ЗСУ для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану жіночу військову форму

Вперше в історії ЗСУ для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану жіночу військову форму

Вперше в історії ЗСУ для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану жіночу військову форму

Зараз форму збираються протестувати, опісля — затвердити єдиний стандарт жіночої уніформи

Для жінок створять уніфіковану військову форму вперше в історії ЗСУ.

Про це пише BBC News Україна.

У Міністерстві оборони розповіли, що розробленням форми уже займаються волонтери двох ініціативних груп. Одну з них курує проєкт першої леді Олени Зеленської — "Безбар'єрність". Другу групу — Arm Women Now — очолила депутатка Київради Ірина Никорак. Зараз вони працюють спільно.

За словами Ірини Никорак, першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже цього тижня передадуть українським захисницям безоплатно для того, щоб протестувати форму і переконатися, що вона функціональна та зручна.

Лекала для однострою розробили за жіночою формою збройних сил США, однією з найкращих у світі. Одяг для військових відшили з якісного "пікселю", що замовили у Польщі, розповідає депутатка.

Також Arm Women Now планує запустити виробництво футболок, тактичних сорочок "убокс", термобілизни та теплого зимового одягу, який розроблятимуть за новими лекалами.

Чоловічі розміри й фасони військової форми не відповідають жіночим. Наприклад, штани можуть добре сидіти у стегнах, але будуть завеликі у талії, а кітелі мають задовгі рукави, тому плече опускається майже до ліктя.

"Жінкам доводиться перешивати форму або пристосувати її булавками та тактичним ременем у польових умовах. Це незручно й нефункціонально", — наголошує авторка проєкту.

За словами Ірини Никорак, коли форму протестують на передовій, відомство зможе затвердити єдиний стандарт жіночої уніформи та передбачити на це гроші в бюджеті.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності