У Нацбанку пояснили зростання готівкового долара

У Нацбанку пояснили зростання готівкового долара

Основною причиною зростання курсу валют є психологічний чинник

Протягом останнього тижня в Україні спостерігається суттєвий ріст готівкового курсу валют. Це повʼязано з панічними настроями та "картковим туризмом".

Про це повідомляє "Економічна правда".

Так, долар в обмінниках подорожчав з 35,2/35,35 грн 5 липня до 37,43/37,65 грн 13 липня.

Тенденція до знецінення гривні почалася у небанківських обмінниках, проте дуже швидко поширилася на банківські. А деякі банки вже встановлюють курс готівкового долара на рівні понад 38 гривень.

Основною причиною зростання курсу валют на готівковому ринку у Нацбанку вважають навіть не зниження пропозиції у заявку з припиненням схеми "карткового туризму", а психологічний чинник.

"Що відбувалося наприкінці минулого тижня? Гривня почала потрохи просідати, і на цьому тлі у медіапросторі почали з'являтися коментарі про майбутнє значне послаблення гривні. Це тим чи іншим чином вплинуло на настрої населення та сприяло пожвавленню попиту на готівкову валюту", — зазначає заступник голови Національного банку Юрій Гелетій.

Він вважає, що реально спрогнозувати, яким буде курс долара у майбутньому, неможливо, адже наразі він залежить від дуже великої кількості факторів: ситуації на фронті, ритмічності надходження міжнародної допомоги, економічних та інших чинників.

Однак першою причиною нинішнього стрибка курсу готівкової валюти у Нацбанку називають рішення найбільших за кількістю клієнтів банків зрівняти свої курси за картковими операціями з готівковим курсом.

Цей крок спровокував дефіцит готівкової валюти в Україні, адже "карткові туристи" забезпечували значну частку пропозиції валюти на ринку. Попри це, у Нацбанку вітають це рішення великих банків.

"Це необхідний крок для боротьби з "картковим туризмом" — схемою, відповідно до якої громадяни знімали валюту за кордоном за "кращим" курсом і потім продавали її в Україні, й таким чином заробляли", — вважає Юрій Гелетій.

Оскільки експорт в Україні відновлюється повільно, то на оплату розрахунків зі зняття готівкової валюти за кордоном Нацбанк витрачав золото-валютні резерви України. Їхній обсяг у червні продовжував стрімко знижуватися та впав одразу на 9%.

Читайте також:

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності