У Польщі почали діяти нові можливості для українців

У Польщі почали діяти нові можливості для українців

Закон, який покращує становище біженців з України, підписав президент Анджей Дуда

На території сусідньої Польщі почали діяти нові можливості для українців, які шукають прихистку від російського вторгнення. Також віднині допомога стосуватиметься громадян, які в'їхали до Польщі не тільки з території України, але також і з країн Європейського Союзу.

Про це повідомила заступниця голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Відомо, що польський Сейм підтримав внесення змін до Закону "Про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на території України" та деяких інших законів 8 червня. Сьогодні свій підпис під документом поставив президент Польщі Анджей Дуда.

За словами Олени Кондратюк, зміни стосуються таких сфер:

  • створення більш гнучких умов на ринку праці для українців та українок;
  • збільшення можливостей для запису українців на курси польської мови;
  • створення нових дитячих центрів для дітей з України та додаткових місць у дитячих садочках.

"Всі ці соціальні питання неодноразово порушувалися мною на рівні парламентської дипломатії під час робочих поїздок до Польщі та ознайомлення з умовами перебування і надання допомоги нашим переселенцям", — пише заступниця голови Верховної Ради України.

Також віднині дія закону поширюється не лише на українців, які здійснили безпосередній в’їзд на територію Польщі з території України. З 1 липня 2022 р. в’їзд до Польщі для отримання тимчасового захисту може відбуватись і через внутрішні кордони ЄС.

Крім того, з’явилася можливість відновити PESEL UKR після виїзду тимчасово переміщеної особи з території Польщі довше ніж на 30 днів, якщо це сталося в межах Шенгенської зони. Також можна відновити свій статус у Польщі й після виїзду в Україну довше ніж на 30 днів. Але причина повернення має бути обґрунтована — це активні бойові дії за місцем проживання особи.

Нагадаємо, у Польщі транспортна компанія PKP Intercity, яка спеціалізується на міжміських пасажирських перевезеннях, з 1 липня заборонила безкоштовний проїзд для українських біженців.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності