ЄС надасть 500 млрд доларів для відбудови України

ЄС надасть 500 млрд доларів для відбудови України

Донорська конференція, де будуть узгоджені шляхи фінансування, запланована на листопад

Наступного тижня Україна планує запропонувати план відновлення країни, який міг би мобілізувати сотні мільярдів євро.  План, який складається з приблизно 2000 сторінок, буде представлений на конференції 4-5 липня у швейцарському місті Лугано.

Про це повідомляє авторитетне американське видання Bloomberg.

План окреслить широкий перелік інфраструктурних і безпекових проєктів, інвестицій у клімат і цифрову економіку, а також диверсифікацію енергетичних ресурсів. Представники Європейського Союзу заявили, що блок із 27 членів, який минулого місяця офіційно визнав Україну кандидатом, надасть основну частину загальної фінансової допомоги, обсяг якої може перевищити 500 мільярдів євро (523 мільярди доларів).

[caption id="attachment_38617" align="aligncenter" width="1000"] Зруйнована після ракетного обстрілу будівля в Сергіївці під Одесою
Фото: Олександр Гіманов/AFP/Getty Images[/caption]

Український уряд обговорив проект з донорами, включаючи ЄС, які нададуть відгук протягом найближчих місяців, повідомляють на умовах анонімності джерела американських журналістів, оскільки обговорення не були публічними.  Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, вивчає варіанти фінансування, які включають гранти та позики, хоча деталі обмежені, а офіційні особи стримано висувають оцінки, поки вирує війна. Однією з можливостей є спільне запозичення на ринках, подібне до механізму збору коштів для фонду відновлення пандемії ЄС.

На пресконференція в Києві в п’ятницю, 1 липня, президент Володимир Зеленський назвав план Лугано "першим проєктом", оскільки масштаби зусиль будуть "важкими". План такого масштабу також потрапить під пильну увагу урядів ЄС, які скептично ставляться до збільшення боргу держав Євросоюзу.

Екстрена допомога Україні вже була затримана в інституціях ЄС через розбіжності між чиновниками ЄС та Німеччиною щодо деталей пакета. Президент Комісії Урсула фон дер Ляєн відвідає конференцію в Лугано, щоб представити базовану в ЄС платформу для глобальних донорів, включаючи партнерів з Великої Сімки, багатосторонні організації, Швейцарію та Норвегію. ЄС буде прагнути координувати глобальні зусилля, відкриваючи канали для різноманітних фінансових інструментів, які використовують США та Світовий банк.

За словами джерел американських журналістів, команда фон дер Ляєн працює над концептуальним документом як основою для обговорень у блоці, перш ніж будь-яка пропозиція буде завершена. Після літа Єврокомісія та Німеччина як головуючи держава Великої Сімки скличуть конференцію для просування плану. Уряд Чехії, яка головує в ЄС протягом шести місяців, планує організувати донорську конференцію в листопаді.

Нагадаємо, ЄС планує надати ближчими днями Україні фінансову допомогу на суму 9,5 млрд доларів. Кредити дадуть на 25 років з 10-річним пільговим періодом.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності