Воїни ЗСУ збили крилату ракету з радянського ПЗРК

Воїни ЗСУ збили крилату ракету з радянського ПЗРК

Мова про радянську ракету X-22, які росіяни застосовують для терору проти мирних українських міст

Сили Оборони України збили ворожу крилату ракету, яка летіла у бік Києва. Вразити російську ракету, що могла завдати зручних руйнувань у столиці, вдалось мобілізованим бійцям зі старого радянського ПЗРК "Ігла".

Про це повідомила Тетяна Дубогрій, офіцер служби зв'язків з громадськістю 101 бригади охорони Генерального штабу імені генерал-полковника Геннадія Воробйова.

Бійці цієї елітної бригади, підпорядкованої безпосередньо Генштабу Збройних Сил, вразили російську крилату надзвукову ракету радянського виробництва X-22. Саме така ракета влучила у торговельний центр "Амстор" в місті Кременчук на Полтавщині, внаслідок чого загинуло щонайменше 19 осіб. Також ракети X-22 росіяни застосували для терористичної атаки по житловому району курортного селища Сергіївка на Одещині, де загинуло понад 20 осіб.

Як зазначають у бригаді, розрахунок, який збив ворожу ракету, повністю складається з мобілізованих бійців.

"Вперше стріляв бойовими. До того були фахові учебки і лише теорія. Між пострілом і вибухом, який свідчить про влучання у ціль, кілька секунд. Тоді вони здались вічністю. На щастя, не промазав і старт був вдалим. А значить ракета Х-22, яка летіла на столицю і несла смерть та руйнування, навіки змінила координати свого маршруту в сторону російського корабля", - говорить воїн з позивним "Хмельницький".

Х-22 - радянська надзвукова крилата протикорабельна ракета повітряного базування великої дальності. Входить до складу авіаційного ракетного комплексу К-22. Призначалась для ураження радіолокаційно-контрастних точкових (авіаносці) і групових цілей (авіаносних ударних груп), за допомогою спеціальної (ядерної) або фугасно-кумулятивної бойової частини.

З огляду на це, ракета, яку почали приймати на озброєння ще з 1958-го року, відзначається вкрай низкою точністю, та попри це росіяни масово використовують її для завдання ударів по українських містах.

Нагадаємо, радянський ПЗРК "Ігла", який почав надходити на озброєння у 80-их роках, попри вік добре слугує бійцям ЗСУ разом з сучасними зенітними засобами, які надають західні союзники. Так, 26 червня, упродовж доби Сили Оборони України збили два російських ударних гвинтокрила Ка-52. Ворожі гелікоптери вразили воїни львівської 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, а також миколаївської 79-ї окремої бригади ДШВ. В обох випадках нові російські вертольоти були підбиті ПЗРК “Ігла”.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності