• Головна
  • Новини
  • На Півдні України зростає партизанський рух - розвідка США

На Півдні України зростає партизанський рух - розвідка США

На Півдні України зростає партизанський рух - розвідка США

Американські аналітики вважають, що поодинокі замахи та диверсії можуть перерости у повноцінну партизанську війну

Розвідка США заявила, що три спроби ліквідації чиновників окупаційної адміністрації на Півдні України протягом останніх двох тижнів свідчать про зростання руху опору окупантам.

Як повідомляє CNN, про це 29 червня заявив під час конференції у Вашингтоні заявила директорка національної розвідки США Евріл Гейнс.

За її словами, росіяни стикнулись зі зростанням партизанської активності на півдні. США вважають, що з огляду на перекидання російських частин у Донецьку та Луганському області, ворог не має достатньо сил для повноцінної окупації Херсонської області. На думку неназваного співрозмовника CNN серед американських посадовців, саме перехід частини російських сил на Схід сприяв зростанню партизанського руху та нападам на колаборантів.

Окремо відзначають й контратаки ЗСУ на Херсонщині. Як наголошують журналісти CNN, це все разом створює напружену ситуацію для окупантів на Херсонщині, адже для контролю над вороже налаштованим регіоном необхідно значно більше військ та ресурсів.

Трійка замахів на колаборантів у Херсоні

Перший напад у Херсоні стався 16 червня, коли в білому позашляховику Audi Q7 від вибуху вибило вікна. Автомобіль отримав серйозні пошкодження, але мета атаки вижила. Євген Соболєв, начальник пенітенціарної служби в окупаційній адміністрації Херсону, був госпіталізований після нападу.

24 червня був ліквідований чиновник так званого управління молоді та спорту Херсонської області Дмитро Савлученко. Радник голови Херсонської ОДА Сергій Хлань назвав Савлученка "зрадником" і заявив, що його підірвали в автомобілі.

За даними російських пропагандистів, 28 червня у Херсоні підпалили автомобіль третього колаборанта, який не постраждав. Хто вчинив напади, невідомо.

[caption id="attachment_38268" align="aligncenter" width="780"] Окупований Херсон у травні 2022 року
Фото: СNN[/caption]

Нагадаємо, станом на кінець червня Сили Оборони України поступово повідомляла у Херсонській області. Зокрема, про це 17 червня повідомляв Генеральний штаб Збройних Сил України. Також про це офіційно заявили в оперативному командуванні “Південь” Збройних сил. Крім того, 8 червня про успіхи ЗСУ на південному напрямку повідомляла британська розвідка.

Зауважимо, що на території області росіяни встановили жорсткий окупаційний режим. За даними СБУ, військові держави-терориста панічно Максима Вінника коригувальників вогню серед цивільних. Як повідомляє Служба Безпеки, станом на початок червня окупанти мали дозвіл на ураження цивільних на власний розсуд. Показовий приклад репресій – викрадення з робочого місця проректора Херсонського державного університету Максима Вінника, яки має інвалідність та потребує стабільної медичної допомоги.

Станом на початок червня  близько 600 людей перебували у катівнях окупантів на Херсонщині

Водночас окупаційна адміністрація заявила про автоматичне присвоєння всім новонародженим на окупованій території російського громадянства. Загарбники розглядають проведення псевдореферендуму про приєднання Херсонщини до російської федерації на початок вересня.

Проте в області активно діє партизанський рух. Нещодавно співробітників оперативного підрозділу російських військ розстріляли в одному із кафе Херсонщини. За словами генерала-майора Дмитра Марченка, який командував обороною Миколаєва у перші місяці повномасштабного вторгнення, партизани готові до активних дій проти росіян.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності