• Головна
  • Новини
  • Ситуація з пальним стабілізується до осені - Мінінфраструктури

Ситуація з пальним стабілізується до осені - Мінінфраструктури

Ситуація з пальним стабілізується до осені - Мінінфраструктури

Вже за кілька місяців ситуація з дефіцитом пального в Україні має вирішитись. Черги на заправках зменшаться. Про це у коментарі Financial Times заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, пише УП.

Зі слів міністра, нестача пального в Україні викликана його постачанням вантажівками та потягами через кордони.

"Увесь наш імпорт - з ЄС. Раніше ми використовували лише найближчі до України країни та порти в Польщі та Румунії, зараз імпортуємо з Бельгії, Нідерландів", - зазначив міністр.

До війни Україна імпортувала через кордони з Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією лише 5% пального, заявив заступник голови Офісу президента Володимира Зеленського Ростислав Шурма. Зараз цей показник становить 100%.

За його словами, Київ уже збільшив пропускну спроможність на кордонах з ЄС у десятки разів і хоче ще подвоїти цю потужність.

Нагадаємо, 17 травня в Уряді вирішили тимчасово відмовитися від держрегулювання цін на бензин і дизель. Ваотість на пальне почала зростати. Крім того на ціну та фефіцит вплинуло знищення Кременчуцького НПЗ, який був основним виробником пального в Україні, а також низки великих нафтобаз призвели до нестачі пального на АЗС. Ситуація має владнатися протягом декількох тижнів, доки ринок не перелаштується на поставки з ЄС.

Але секретар РНБО Олексій Данілов, у свою чергу, заявив, що з огляду на світову кон’юктуру, навіть після насичення українського ринку пальним, ціна на бензин вже не повернеться до рівня, який був напередодні повномасштабного російського вторгнення.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності