• Головна
  • Новини
  • росіяни крадуть скарби древніх скіфів з окупованих територій

росіяни крадуть скарби древніх скіфів з окупованих територій

росіяни крадуть скарби древніх скіфів з окупованих територій

Міжнародні вчені та експерти помітили закономірність крадіжок росіянами цінних артефактів, які ті вивозять на територію держави-терориста.

За даними міжнародної групи науковців та експертів із цифрових технологій, які відстежують крадіжки, спеціально створена група окупантів вивозить цінні історичні артефакти з України до росії. Зокрема, мова йде про унікальні золоті прикраси древніх скіфів, вік яких перевищує 2500 років.

Як інформує Lviv.Media, про це повідомила британська газета The Guardian.

"Зараз є дуже вагомі докази, що це цілеспрямований російський крок, з конкретними картинами та орнаментами, які були викрадені та вивезені до росії", – повідомив Браян Деніелс, американський антрополог, який працює з археологами, істориками та фахівцями з цифрових зображень.

Деніелс і його колеги аналізують грабунок і знищення культурних об’єктів з моменту початку російського вторгнення. Вони виявляли закономірності в злочинах. Крадіжки значною мірою зосереджені на дорогоцінному скіфському золоті. Це цінні старовинні філігранні вироби, на яких часто зображені тварини. Їх понад 2000 років тому виготовили іраномовні племена скіфів, які перекочували з Центральної Азії до причорноморських степів України.

"Ці предмети візуально приголомшливі, і зараз є так багато повідомлень про крадіжки, що очевидно, що це російська стратегія" - говорить Деніелс.

За словами американського антрополога, його команда працює зараз, аби встановити список викрадених росіянами цінностей. Водночас Браян Деніелс говорить, що важко зрозуміти, чи була грошова оцінка найважливішим фактором для росіян. Ймовірно, що конкретні об’єкти були обрані за їхню культурну значущість.

"Існує ймовірність, що все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни, натякаючи на законне право власності Росії на всі їхні експонати", - говорить він.

З огляду на те, що крадіжки відбуваються після погроз застосування насильства до українських музейних працівників з боку окупантів, науковець говорить, що все більше турбується за долю музейників на окупованих територіях.

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, росіяни потягами вивозять зерно із Запорізької області до Криму. Новий урожай вони також крадуть, зокрема за допомогою кораблів.

 

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності