• Головна
  • Новини
  • Польські медики врятували зір мамі та її двом синам: вони постраждали через вибух міни на Луганщині

Польські медики врятували зір мамі та її двом синам: вони постраждали через вибух міни на Луганщині

Польські медики врятували зір мамі та її двом синам: вони постраждали через вибух міни на Луганщині

Фахівцям офтальмологічної клініки в Любліні, що у Польщі в результаті оперативного втручання вдалося врятувати зір цілій родині з Луганської області. Мама та її п’ятирічні сини-близнюки осліпли відразу ж після прильоту в їхню квартиру російської міни. Про це повідомляють fakty.com.ua.

Сім’я із селища Борівське Луганської області. Нещастя трапилось 11 березня.

"На вулиці було тихо. І тут прямо у вікно кухні прилетів снаряд. Миттєво, незрозуміло звідки, ми навіть не зрозуміли, що сталося. Я не встигла навіть піти в іншу кімнату", – розповідає Олена.

За її словами, одному з хлопчиків, Назару, вибуховою хвилею вибило око. Осколки від віконного скла і міни летіли прямо на всіх трьох, сильно порізали обличчя, шию, руки. Олені до того ж вибило зуби, а уламок снаряда переламав палець на нозі.

Вибух був такої сили, що кухню розбило повністю. Люди дивом лишилися живі.

Батько Олени терміново відвіз дочку і онуків до лікарні в Сєвєродонецьку. Там їм надали першу допомогу, витягли осколки, зашили рани. Однак поранення очей були занадто серйозними через велику кількість осколків.

Завдяки волонтерам Олену з близнюками доставили в Дніпро, звідти – до Львова, і вже після, спеціальною польською швидкою, в Люблін. В одну з найбільших офтальмологічних клінік Європи.

За словами Олени, до операції в Любліні їй доводилося доглядати за дітьми навпомацки. І це було для неї найстрашнішим – не бачити своїх хлопчиків, яких, як могла, намагалася заспокоїти.

"Це була комплексна хірургія катаракти з подальшим лікуванням. Я вже імплантував спеціальні інтраокулярні лінзи в обидва ока Олени, а мої колеги оперували хлопців", – розповів професор польської клініки Роберт Рейдак.

За його словами, вже можна говорити про те, що операція пройшла успішно: і мама, і діти тепер бачать.

Зараз волонтери в Любліні підшукують родині житло, де Олена з дітьми може оселитися після виписки. Адже попереду у них довга реабілітація – і не тільки фізична, а й психологічна.

В клініці, де оперували Олену та її синів вже прийняли дев’ять українців, які постраждали від російських бомб і снарядів. Тут організована навіть спеціальна бригада швидкої допомоги, яка курсує між Любліном і Львовом, забираючи поранених. Це бригада польських лікарів, у складі якої є й анестезіолог.

Польські лікарі постійно на зв’язку з українськими колегами, регулярно проводять спільні консультації з приводу лікування поранень очей. Звідси постійно відправляють цілі фури з медичною допомогою українцям.

 

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності