Надзвичайний стан в Угорщині фактично "фейковий"

Надзвичайний стан в Угорщині фактично "фейковий"

Сьогодні, 25 травня, в Угорщині почав діяти надзвичайний стан військового часу, який драматично впровадив прем'єр Віктор Орбан. Разом з тим, попри гучну назву, фактично це не змінило абсолютно нічого у контексті повсякденного життя країни та роботи уряду.

Сьогодні, 25 травня, в Угорщині почав діяти надзвичайний стан військового часу, який учора драматично впровадив прем'єр Віктор Орбан. Разом з тим, попри гучну назву, фактично це не змінило абсолютно нічого у контексті повсякденного життя країни та роботи уряду.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України. 

"Ми не втрачаємо ні хвилини, оскільки поруч триває війна. Війна, кінця якій ніхто не бачить, яка є постійною загрозою для Угорщини, ставить під загрозу нашу фізичну безпеку, а також ставить під загрозу енергопостачання та фінансову безпеку економіки та сімей", – заявив угорський прем'єр.

Таке раптове рішення Віктор Орбана здивувало чимало українців, адже ще не так давно, коли російські війська штурмували Київ, а через Угорщину рятувались від війни сотні тисяч українських біженців, уряд цієї країни не говорив про жодну загрозу війни.

"Таке драматичне формулювання для оголошення надзвичайного стану є суто маніпулятивним і покликане привернути увагу угорців до особистих зусиль В.Орбана в управлінні країною. В цьому контексті слід також зважати на вагомий політичний досвід угорського очільника, команда якого вчетверте перемагає на парламентських виборах. Саме тому, боротьба за популярність електорату починається відразу після виборів", - говорять фахівці Центру протидії дезінформації. .

Зауважимо, Угорщина надала Україні гуманітарну допомогу а також прийняла українських біженців, які безперешкодно перетинають кордон. Водночас уряд Віктора Орбана публічно заявив, що його головне завдання - дистанціюватись від війни в Україні. Угорський прем'єр виступає категорично проти ембарго на російські енергоносії, а також заявив, що Угорщина не дозволить постачати озброєння Україні через свою територію.

Раніше законодавство не передбачало можливості оголошення надзвичайного стану через війну у сусідній країні. Проте вчора ж угорський парламент вніс необхідну поправку до конституції країни. До цього два роки в Угорщині діяв надзвичайний стан через пандемію коронавірусу, який мав завершитися 31 травня..

"З огляду на конституційну більшість в угорському парламенті, яку нині має правляча команда Фідес-КДНП, В.Орбан майже одноосібно впливає на політику країни. Відповідно, надзвичайний стан спрощує особисто для нього оперативність у провадженні різних урядових заходів. Водночас саме режим надзвичайного стану законодавчо обмежує демократичний контроль громадянського суспільства щодо дій керівництва країни", - роз'яснюють фахівці Центру протидії Дезінформації. 

Таким чином, фактично  угорська влада просто продовжила зручний для себе режим управління країною з більш актуальним обґрунтуванням його доцільності. Якихось суттєвих змін у зовнішній чи внутрішній політиці він не принесе. 

Нагадаємо, як повідомляв Lviv. Media, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив надзвичайний стан воєнного часу учора, 24 травня, одразу після інавгурації новообраного уряду.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності