• Головна
  • Новини
  • Понад 20% біженців з України в Польщі хочуть лишитися там назавжди

Понад 20% біженців з України в Польщі хочуть лишитися там назавжди

Понад 20% біженців з України в Польщі хочуть лишитися там назавжди

70% українців, які виїхали до Польщі через війну, живуть там за власні кошти. Зазвичай не працюють, бо не мають з ким залишити дітей. Більшість чекає закінчення війни, аби повернутися в Україну, але 20% таки більше ніколи додому не повернуться. Такі результати дослідження, яке провела компанія ARC Rynek i Opinia. Опитування охопило 1620 громадян України віком від 18 років, які прибули до Польщі після 24 лютого. Про це повідомляє  gazetaprawna.pl.

[subscribe]

71% біженців з України в Польщі – це вихідці з областей, які найбільше постраждали від бойових дій. 36% респондентів прибули з районів, які значною мірою пошкоджені або окуповані.

"Останній фактор може стати ключовим для біженців, яким не буде куди повертатися після закінчення війни: 58% опитаних заявили, що планують залишитися в Польщі, поки в Україні тривають воєнні дії, але понад 20% респондентів планують залишитися в Польщі назавжди", - кажуть автори дослідження.

Серед українців, які хочуть лишитися в Польщі, більшість - молоді люди. У віковій групі від 18 до 24 років таких 30%, тоді як у групі від 24 до 34 років – 26%. Крім того, вищий відсоток бажаючих лишитися в Польщі спостерігається серед тих біженців, які вже знайшли собі роботу – 30%.

83% біженців з України не працюють у Польщі, але 54% з них хотіли б мати роботу.

"Однією з головних перешкод для виходу на ринок праці є незнання польської мови. Однак 78% українців задекларували, що збираються її вивчати або вже роблять це. Друга перешкода для працевлаштування  – це труднощі, пов’язані з доглядом за дітьми", - кажуть соціологи.

91% від загальної кількості біженців з України в Польщі - це жінки. Ситуація з їхнім працевлаштуванням повинна покращитись після того, як діти матимуть можливість відвідувати навчальні заклади.

Під час дослідження 71% прибулих українців вказали, що живуть у Польщі за рахунок власних коштів, ще 18% - за рахунок державної допомоги, яку тут отримують, а 16% утримуються за рахунок допомоги членів своєї родини, які проживають в Польщі, та допомоги від різних організацій.

Нагадаємо, у Польщі змінять закон про допомогу українським біженцям. Таким чином хочуть створити більш гнучкий ринок праці, покращити можливість відвідувати курси польської мови та забезпечити пункти дошкільної підготовки для дітей.

 

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності