• Головна
  • Новини
  • Німеччина та Італія відкриють рахунки в рублях для оплати за російський газ

Німеччина та Італія відкриють рахунки в рублях для оплати за російський газ

Німеччина та Італія відкриють рахунки в рублях для оплати за російський газ

Уряди обох країн дозволили своїм енергетичним компаніям відкрити рахунки в рублях для оплати російського газу

Уряди Німеччини та Італії повідомили своїм компаніям, що вони можуть відкрити рахунки в рублях, щоб продовжувати купувати російський газ, не порушуючи санкції проти Москви. Це сталося після переговорів урядів обох країн з керівництвом Європейського союзу. 

Про це з посилання на власні джерела у Брюсселі вчора, 20 травня, повідомила британська інформаційна агенція Reuters. Журналісти окремо відзначають, що переговори відбувались непублічно та без участі преси.

Два джерела повідомили Reuters, що німецькі імпортери газу отримали від федерального уряду у Берліні повідомлення, що вони можуть відкривати рубльові рахунки для оплати російського газу без порушення санкцій, якщо платежі, які вони здійснюють Газпромбанку, не здійснюються в російській валюті. Джерела повідомили, що Німеччина, яка є найбільшим імпортером російського газу в регіоні, послідовно лобіювала це питання в тісній координації з ЄС.За даними британських журналістів, уряд Італії також спілкувався з Європейською комісією і отримав роз’яснення щодо того, як легально купувати російський газ.Це сталося до того, як італійська енергетична компанія Eni заявила у вівторок, 17 травня, що розпочала процедуру відкриття двох рахунків, одного в євро та одного в рублях, повідомило джерело.

"Рішення відповідає тому, що було повідомлено відомством", - повідомляє джерело журналістів Reuters, посилаючись на департамент енергетики Європейської комісії.

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив минулого тижня, що є "сіра зона", яка не дає точності щодо порушення санкції у випадку дотримання російської схеми платежів. Офіс Драгі відмовився від коментарів у п'ятницю, 20 травня. 

Єврокомісія навмисне уникає чіткості, аби дати змогу платити росії

Саме це стверджують джерела британських журналістів.

Зауважимо, що ще в березні влада держави-терориста висунула вимогу споживачам у Європі, аби вони платили за російський газ у рублях, після санкцій, накладених ЄС на росію внаслідок повномасштабного вторгнення до України.

Польща, Болгарія та Фінляндія відмовилися виконати вимогу росії про оплату імпортерів газу через рубльові рахунки в Газпромбанку, внаслідок чого держава-терорист перестала постачати газ до цих країн. Однак деякі інші європейські держави, перш за все так звані країни "Старої Європи", не бажали зайняти таку ж чітку та послідовну позицію. Як повідомляють британські журналісти, Єврокомісія, яка виконує роль "уряду ЄС", дала два типи письмових рекомендацій щодо того, як купувати російський газ без порушення санкцій, але законний шлях залишається туманним, оскільки чиновники ЄС також порадили компаніям на закритій зустрічі не відкривати рубльові рахунки в Газпромбанку.Деякі дипломати в Брюсселі з країн-членів ЄС заявили, що вони вважають пораду навмисно нечіткою, щоб дозволити країнам відкривати рубльові рахунки та продовжувати купувати російський газ.

«Створюється враження, що це залишає двері для бізнесу як завжди відкритими», — сказав анонімний дипломат, додавши, що, на їхню думку, це ризикує підірвати єдність ЄС проти Росії, якщо компанії в одних країнах відкривають рубльові рахунки, а інші — ні.

Інші джерела британських журналістів серед дипломатичного корпусу у Брюсселі підтверджують, що європейські чиновники навмисне створюють умови для фактичного обходу санкцій.

«Їм потрібно було створити певний рівень креативної двозначності. Мета творчої неоднозначності — створити достатньо місця для всіх різних інтерпретацій».

Єврокомісія відмовилася коментувати обговорення на запит журналістів. Польща зажадала від Брюсселя чіткіших вказівок щодо того, чи можуть компанії відкривати рубльові рахунки. Речник міністерства економіки Нідерландів  підтримав польських дипломатів і заявив, що країна лобіює чітку позицію ЄС, аби «провести одну лінію для всього ЄС».

Нагадаємо, як повідо

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності