• Головна
  • Новини
  • Від початку березня вартість борщу в Україні зросла на 13%

Від початку березня вартість борщу в Україні зросла на 13%

Від початку березня вартість борщу в Україні зросла на 13%

Найбільше подорожчало м'ясо

Від початку війни вартість борщу в Україні зросла на 13%. Про це свідчить свіжий "індекс борщу" від експертів BRDO — незалежного експертно-аналітичного центру.

"Під час підрахунку індексу ми використовуємо офіційні дані Мінфіна щодо середньомісячних цін на продукти. На жаль, наразі ми не можемо підтвердити актуальність індексу для регіонів України, які перебувають в зоні активних бойових дій", — йдеться у повідомленні BRDO.

Як вплинула війна на ціни базових продуктів

92,49 грн — стільки 15 квітня 2022 року коштуватиме порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом. У порівнянні з 1 березня 2022 року — 81,84 грн — ціна зросла на 13,02%.

Всі інгредієнти борщу, окрім білокачанної капусти, подорожчали різною мірою: від 3% до 21%.

Найбільше зросла ціна м’яса. Далі за шкалою подорожчання — картопля, морква, сметана.

Єдиний овоч, ціна якого зменшилась — капуста (-5,38%). Також майже не подорожчав буряк (+3,01%).

На думку Юлії Корнєєвої, головного економіста BRDO, до основних причин подорожчання м’яса в Україні можна віднести зростання собівартості виробництва продукції. Також через низьку рентабельність виробникам стає невигідно вирощувати свиней, водночас покривати нестачу продукції імпортом зараз також вкрай важко.

Однак ринок зараз насичений продукцією, яку виробники зараз не зможуть експортувати, що у короткостроковому періоді позитивно впливатиме на цінову динаміку.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності