• Головна
  • Новини
  • Розмитнення авто за новими правилами: ділимось своїм досвідом

Розмитнення авто за новими правилами: ділимось своїм досвідом

Розмитнення авто за новими правилами: ділимось своїм досвідом

5 квітня в Україні набув чинності закон про "нульове розмитнення".

Журналістка Lviv.media наважилась пригнати авто з Польщі і розповіла у цьому тексті про свій досвід.

Процес розмитнення автомобіля можна умовно розділи на декілька етапів: знайти за своїми вимогами автомобіль, придбати його та зняти з реєстрації в країні ЄС, в’їхати до України в режимі розмитнення, отримати сертифікат відповідності авто і розмитнити його на внутрішній митниці. Далі автомобіль необхідно поставити на облік в Сервісному центрі МВС, отримавши українські номерні знаки.

Ухвалений закон дозволяє ввезти в Україну авто та розмитнити за нульовими ставками з будь-якої країни, окрім країн-агресорів. Закон не скасовує розмитнення авто – митні платежі просто прирівняні до 0. Це означає, що ви не сплачуватимете ПДВ, акциз та ввізне мито. Втім, сама процедура розмитнення залишається незмінною.

Традиційно популярними країнами для купівлі авто залишаються Польща та Німеччина. У Польщі автомобілі можна знайти на сайтах Otomoto.pl та olx.pl. Для пошуку оголошень в Німеччині варто скористатись Mobile.de і autoscout24.com.

У Польщі продавцями будуть переважно приватні особи, а в Німеччині – невеликі компанії.

Також ви можете скористатись для пошуку різноманітними автомайданчиками та навіть автомобільним аукціонами, зокрема Copart. Ми не будемо розглядати ці варіанти докладно.

Знайшовши омріяний автомобіль, не зволікайте. Продавці готові "зарезервувати" для вас автівку лише на той час, коли ви безпосередньо у дорозі. Тобто домовившись про огляд, треба наступного ж дня безпосередньо дістатись до продавця, оглянути автомобіль та визначитися з купівлею.

Якщо ви вирішили придбати авто, складіть із продавцем договір купівлі-продажу. У Польщі такий документ має назву "купча". Її можна на видрукованому бланку. Зазначимо, у Польщі кожен регіон має певні нюанси у законодавстві, тож коли в одному регіоні документи можна скласти "на капоті", в іншому - через послуги міської ради.

Важливо, після укладання договору купівлі-продажу у міській раді потрібно зняти авто з реєстрації та отримати транзитні номерні знаки. Це дозволить вам ввезти автомобіль в Україну у режимі розмитнення.

Для зняття з реєстрації авто у Польщі вам знадобиться:

  • договір купівлі-продажу;
  • заява про зняття з обліку;
  • посвідчення особи;
  • квитанція про сплату мита;
  • техпаспорт (Dowód rejestracyjny);
  • паспорт транспортного засобу (Karta pojazdu);
  • попереднє свідоцтво про реєстрацію;
  • автостраховка.

Аби уникнути непередбачуваних витрат, подбайте, щоб усі наявні у вас документи мали переклад на англійську або польську. Якщо у вас паспорти громадянина України у формі ID-картки, майте переклад додатку до паспорта з вказаним місцем проживання. Чи знадобиться цей документ – залежить від регіону.

Після зняття з реєстрації, вам дадуть транзитні номери з літерами червоного кольору терміном в один місяць. Втім варто розуміти, з ними не варто "подорожувати" країною. Ваш напрям руху має бути лише у напрямку кордону. В іншому випадку ви ризикуєте потрапити у неприємну ситуацію.

На цьому етапі вам варто подбати про попередню декларацію для ввезення автомобіля в Україні. Її може скласти митний брокер. Таку людину варто шукати на тій внутрішній митниці в Україні, де ви плануєте розмитнювати авто. Вартість послуги від 100 доларів. Звичайно, заповнити попередню митну декларацію самостійно, у пункті пропуску, однак без досвіду це зробити не просто, а помилки неприпустимі.

Для складання попередньої декларації митний брокер попросить вас надіслати фото усіх документів на авто, а також вашого паспорта, ІПН та документу на підставі котрого ви перетинаєте кордон – наразі це може бути як закордонний паспорт, так і паспорт громадянина України. Також вам необхідно повідомити брокеру через який митний пункт-пропуску ви плануєте повернутись в Україну. Цього буде достатньо, аби скласти попередню митну декларацію. Після її подання брокер надішле її номер, котрий ви повідомите під час проходження процедур на митниці.

Можете сміливо рухатись до кордону, пройшовши польську митницю, ви повинні зайняти "червоний коридор"  та розпочати процедуру розмитнення.

Тут у вас попросять надати документи на автомобіль, повідомити номер попередньої митної декларації, також українські митники оглянуть ваше авто та сфотографують його.

Зазначимо, жодних заяв про відстрочення платежу підписувати не потрібно. У березні українці, які розмитнювали авто, мали право на відтермінування митних платежів, що було передбачене чинними на той момент нормами. З підписанням законопроєкту №7190 усі митні платежі дорівнює 0, тож платити після завершення воєнного стану – не потрібно.

Після перетину кордону у вас є п’ять діб для того, аби привезти автомобіль на внутрішню митницю, у випадку, якщо ви розмитнюєте авто у тій області, в котрій перетинали кордон.

Якщо розмитнювати автомобіль ви будете в іншій області, у вас є десять діб для завершення митних процедур.

Залежно від регіону, внутрішня митниця може вимагати від вас сертифікат відповідності авто, або ні. Його вимагатимуть у Сервісному центрі МВС для встановлення авто на облік.

У Львівській області сертифікат відповідності на авто можна виготовити у приватних компаніях, безпосередньо біля термінала внутрішньої митниці в Городку. Після огляду авто, копію сертифікату вам нададуть протягом години, а на оригінал доведеться зачекати добу. Вартість такої послуги - 2600 гривень, а для розмитнення достатньо копії сертифікату відповідності.

Процедура розмитнення розпочинається з вашого візиту на внутрішню митницю. Спершу необхідно оплатити збір для в’їзду на територію митниці – 500 гривень. Після цього ви передаєте документи вашому митному брокеру, котрий проведе необхідні операції з авто. Наразі митні платежі рівні нулю, і поки черг на кордоні та внутрішній митниці немає, усі процедури займають не більше декількох годин.

Після завершення процедури розмитнення, брокер вам поверне документи на автомобіль та митну декларацію.

Далі залишається дочекатись отримання оригіналу сертифікату. Тепер ви готові їхати до Сервісного центру МВС для отримання українських номерних знаків.

Тепер необхідно отримати талон електронної черги. На час воєнного стану в Україні це можна зробити безпосередньо у Сервісному центрі МВС, в той час, як в мирний час записатись до електронної черги можна було через сайт.

У Сервісному центрі МВС ваш автомобіль оглянуть, перевірять чи немає його у розшуку Інтерполу, та після сплати ПДФО у розмірі 3-5% та оплати вартості послуг, видадуть вам українські номерні знаки.

Зокрема за огляд автомобіля експертом необхідно заплатити близько 350 гривень з комісією, а за взяття на облік авто та видачу українських номерних знаків - близько 720 гривень з комісією.

Далі вам залишається придбати передбачену законом страховку цивільної відповідальності, котру в народі звикли називати автоцивілкою.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності