• Головна
  • Новини
  • "У мене оптимістичні враження після крайнього раунду переговорів з РФ", — Подоляк

"У мене оптимістичні враження після крайнього раунду переговорів з РФ", — Подоляк

"У мене оптимістичні враження після крайнього раунду переговорів з РФ", — Подоляк

Про референдум, зустріч президентів та суверенітет

Радник голови Офісу Президента та член української делегації на переговорах з рф Михайло Подоляк на брифінгу у Львівському медіацентрі розповів про враження крайнього раунду перемовин у Туреччині.

"У мене оптимістичні враження після Стамбульського раунду переговорів з РФ. Ми перейшли до прагматики, і це ключове. Уже 34 дні Україна веде війну проти армії РФ один на один. Тому прагматично треба мати таких союзників, які будуть стояти поруч, коли нам знадобиться допомога", — каже Михайло Подоляк.

За словами Подоляка, зараз українська делегація напрацьовує конструкцію конкретного договору гарантій безпеки, у якому будуть юридично зафіксовані країни-гаранти, що візьмуть на себе міжнародні юридичні зобов'язання.

Суверенітет та територіальна цілісність

"Суверенітет та територіальна цілісність — недоторканні теми для української сторони", — відзначив член української делегації на переговорах.

Референдум

Михайло Подоляк розповів, за яких умов має відбутись всеукраїнський референдум щодо договору безпекових гарантій України.

"Референдум не буде проходити, допоки йде війна. Процедура референдуму запуститься тільки тоді, коли російські війська покинуть територію України, принаймні відведуть війська на позиції станом на 23 лютого цього року. До того ж, має відбутися і ратифікація цього документу у парламентах держав-гарантів та у Верховній Раді України", — пояснює Михайло Подоляк.

Зустріч президентів

"Уже напрацьований пакет документів, можна вже починати готуватися до зустрічі президентів. Коли саме це відбудеться — питання логістичне. Росіянам треба подивитися наші пропозиції, дати на них відповідь. Ми виходимо на розуміння, що найближчим часом буде зустріч президентів. Коли саме, сказати неможливо, бо це питання логістичне", — сказав Подоляк.

Щодо вимог росії про "денацифікацію" та статус російської мови

"Не розумію, чому хтось з іншої країни має модерувати наш культурний простір: нашу літературу, мову тощо. Це наше національне надбання. Регулювати це ззовні — це якось дивно. Але РФ не дуже адекватно сприймала навколишній світ, перш за все Україну", — пояснює член української делегації на переговорах з РФ.

За словами Михайла Подоляка, росіяни стали заручниками власних ж пропагандистських міфів, бо  насправді в Україні немає ніяких проблем "нацифікації" чи мовного питання.  Тому повертатися до цих питань українська сторона не бачить сенсу.

Про відведення військ з київського та чернігівського напрямку

Попри заяви російської сторони про значне відведення військ з київського і чернігівського напрямку, наразі фіксують лише часткові незначні відведення. Атаки на українські міста продовжуються.

"Це може бути тактична історія, тобто перекидання військ з одного напрямку на інший, важливіший для РФ зараз, тобто Донецька та Луганська області", — каже Михайло Подоляк.

Нагадаємо, вчора у Стамбулі завершився черговий етап перемовин між українською і російською стороною. Lviv.Media розповідало про підсумки цього раунду перемовин, про які розповіла українська сторона.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності