Екологічний рейтинг областей України 2022

Екологічний рейтинг областей України 2022

Цього річ Львівська область посіла 21 місце

Видання Фокус підготувало екологічний рейтинг областей України. Це аналіз на основі офіційних даних Держстату, Держводагентства, Національного інституту раку та за участі екологів регіонів.

Як досліджували екологічність

­Рейтинг побудували на офіційних даних, опублікованих держустановами: Держстатом, Держводагентством, Національним інститутом раку.

Для оцінки екологічної ситуації обрали шість критеріїв:

  • викиди забруднюючих речовин в атмосферу
  • зростання або зниження викидів в атмосферу від пересувних джерел
  • відходи 1-3 класу небезпеки
  • відходи в цілому
  • забруднення стічних вод
  • випадки захворювання на злоякісні утворення

За кожним із них вивели середнє значення по країні, з ним порівнювали ситуацію в кожній області. Усі бали вираховувалися, виходячи з середнього значення — 0 балів. Якщо ситуація в регіоні виявилася гіршою, ніж загалом по країні, нараховувалися бали з від’ємними значеннями, якщо кращою — з додатними. Наприкінці кількість набраних кожною областю балів підсумовували й визначали лідерів та аутсайдерів рейтингу.

Усі дані у підсумку внесли у порівняльну таблицю.

Що на Львівщині

Цьогоріч Львівська область посіла 21 місце в екологічному рейтингу областей України.

Основні проблеми регіону — забруднення річок, утилізація відходів й екологічні втрати від діяльності гірничої промисловості. В області також розповсюджені незаконні рубки лісів, санітарні рубки понад встановлені законодавством ліміти.

"Правила вирубок лісів досі базуються на радянському законодавстві й мають багато неузгодженостей, що створює ґрунт для зловживань. Наприкінці 2021-го Державне агентство лісових ресурсів України оприлюднило для обговорення проєкт нових правил рубок. Експерти вказують, що й він має недоліки, зокрема, не враховується те, що рубки самі собою можуть шкодити довкіллю та біорізноманіттю, навіть якщо вони законні", — говорить Дмитро Карабчук, засновник ГО "Лісові ініціативи і суспільство", координатор проєктів лісового напрямку.

Ситуація в Україні

На першому місці рейтингу — Житомирська область. У 2021 році цей регіон був на другому місці. Зокрема за рік на Житомирщині зменшився рівень забруднення водних ресурсів. Це відбулося завдяки інспекції очисних споруд та каналізації Житомира.

На другому місці — Чернівецька область. Вона є лідером у питанні якості повітря. Щороку тут скорочується кількість підприємств, які мають дозвіл на викиди забруднювальних речовин в атмосферу.

На третьому місці — Закарпатська область. Цей регіон вважають відносно чистим, кількість та потужності промислових підприємств тут невеликі, тому рівень саме цих видів забруднення помірний.

Водночас найбруднішим в Україні є Київ. Його навіть виділили поза рейтингом. Там за деякими показниками значення на два порядки відрізняються від середньостатистичних. Наприклад, на 1 кв. км площі столиці припадає 52 681,7 кг небезпечних відходів при середньому значенні по країні 881,4 кг/кв. км і 19 756,8 куб. м забруднених стічних вод, тоді як у середньому по Україні цей показник — 858,5 куб. м/кв. км.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності