• Головна
  • Новини
  • Жінки-військовозобов'язані: усі деталі про новий наказ

Жінки-військовозобов'язані: усі деталі про новий наказ

Жінки-військовозобов'язані: усі деталі про новий наказ

Однак бігти ставати на облік поки що зарано

17 грудня 2021 року набув чинності перелік спеціальностей або професій, після одержання яких жінок беруть на військовий облік. Вже сьогодні стало відомо, що до кінця 2022 року жінки повинні стати на облік у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації.

Які документи потрібні, щоб стати на військовий облік

Жінка від 18 до 60 років, яка є потенційною призовницею, повинна про це повідомити керівника свого підприємства та з'явитися до кінця 2022 року до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації.

Вона має написати заяву про те, що хоче стати на військовий облік і надати оригінали та копії таких документів:

  • паспорт-книжечка/ID-картка;
  • ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про сімейний стан;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • свідоцтво про закінчення навчального закладу;
  • довідка з місця роботи, де вказано за якою спеціальністю жінка працює зараз.

Далі за процедурою жінку скеровують на проходження медичного огляду.

Однак бігти ставати на військовий облік жінкам вже не потрібно, адже це поступовий процес.

"Я хочу заспокоїти жінок, що я за гендерну рівність і повністю це підтримую: вже завтра не треба бігти до військкомату, не треба займати чергу, не треба шукати когось, хто допоможе це все зробити. Ми це робитимемо планово, поступово, і все буде добре", — пояснив головнокомандувач Збройних сил генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Хто веде військовий облік на підприємствах та що робити ФОП

Незалежно від форм власності підприємства, усі вони ведуть облік військовозобов’язаних. Відповідальність за ведення обліку покладають на керівників підприємств. Фізичні особи-підприємці військовий облік можуть не вести.

Законодавство не вимагає від них вести військовий облік, навіть якщо в них є наймані працівники. Кожна особа, що працює на ФОПа, відповідає за це самостійно.

За ухиляння від взяття на військовий облік передбачена адміністративна відповідальність. Відтак, порушники платитимуть штраф від 5100 до 8500 гривень.

"Вже сьогодні жінки стають на облік, це ті, хто є офіцерками запасу або закінчили військову кафедру в інститутах, медики. За всі хвилі мобілізації жодну з жінок не призвали на службу без її згоди", – заспокоює Олена Шевцова, радниця командувача Сухопутних військ ЗС України

Якщо облікові дані жінки змінюються, варто подати оновлену інформацію у ТЦК та СП. Підприємства з певною періодичністю мають перевіряти ці дані та відправляти їх до ТЦК та СП самостійно.

Нагадаємо, на військовий облік мають жінки найрізноманітніших професій. Наприклад, головні бухгалтерки, менеджерки, начальниці юридичного відділу, журналістки, медичні працівниці, ветеринарки, математикині, фінансистки, бібліотекарки та навіть працівниці готельно-ресторанного сектору.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності