В Україні запустили систему раннього виявлення пожеж

В Україні запустили систему раннього виявлення пожеж

Наразі до системи підключено 14 областей

В Україні розпочала роботу супутникова система раннього виявлення пожеж. Про це повідомив голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

Працює вона за допомогою американських супутників КА - Suomi NPP та JPSS-1. Вони фотографують територію України 14 разів на добу. Якщо на знімках виявляють "теплову аномалію", відразу спрацьовує алгоритм раннього сповіщення.

Далі інформацію про пожежі отримує Національний центр управління та випробувань космічних засобів. Тут її обробляють та наносять точні координати на карту.

"Керівники найближчих ОТГ, лісники та рятувальники вже за 30 хвилин після фіксації пожежі супутником матимуть детальні дані про загоряння, карту та зможуть почати гасіння на початкових стадіях, вберегти людські життя, майно, тварин та, власне, десятки тисяч гектарів лісу", - розповідає Володимир Тафтай.

Загалом торік на території України трапилось 3,5 тисячі лісових пожеж на площі понад 100 тисяч га. На їх гасіння витратили сотні мільйонів гривень, а збитки перевищили 12 мільярд гривень.

Систему створили, зокрема, й через пожежу, яка виникла весною 2020 року на кордоні України та Білорусі. Тоді найбільше від вогню постраждала Житомирська область. Вигоріло понад 85 тисяч гектарів лісу.

Система працює цілодобово всі дні на рік, а її дані точні на 90%. Наразі до системи підключено 14 областей, це переважно південні, північні та західні регіони. Решту областей до системи раннього виявлення пожеж під'єднають на початку 2022 року.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності