• Головна
  • Новини
  • В Україні з’явилась онлайн виставка про радянську депортацію

В Україні з’явилась онлайн виставка про радянську депортацію

В Україні з’явилась онлайн виставка про радянську депортацію

Йдеться про депортацію мешканців з Західної України

В Україні з’явилась віртуальна виставка "Депортація. Візуальна пам’ять". Тут розповідається історія про людей, яких радянська влада депортувала із Західної України до Сибіру, Далекого Сходу та Середньої Азії. Йдеться про понад 210 тисяч вояків УПА та учасників підпілля ОУН, яких вивезли упродовж 1944-1953 років.

Створила виставку громадська організація "Після тиші" за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ – Україна. Фотографії для виставки взяли з приватних архівів людей або їхніх нащадків, які пережили депортації. До виставки увійшли 58 фотографій.

"Під час роботи вдалося оцифровувати фотографії з приватних архівів. Ці світлини належать як професійним фотографам, так і аматорам серед спецпоселенців, у яких камери з’явилися у другій половині 1950-х років. На них — здебільшого сімейні портрети, світлини зі святкувань або інших важливих життєвих моментів. Звісно, за кадром залишилися трагічні епізоди: поспішні збори після наказу покидати домівки чи перевезення у вагонах–«телятниках», що подекуди тягнулися місяцями", - йдеться на сайті виставки.

Тут представлені спогади з примусової праці на лісоповалах та вугільних шахтах, життя у бараках та дитинство в тайзі. Виставка демонструє життя тих, кого примусово позбавили рідного дому.

Громадська організації оцифрувала тисячі фотографій та записала сімейні історії з Львівщини, Івано-Франківщини та Рівненщини. Також до створення виставки залучили експертів та експерток з історії та культурної антропології.

[subscribe]

Якщо у когось збереглися фотографії з депортації і пов’язані з ними історії, то можна написати громадській організації та долучитись до виставки. 

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності