• Головна
  • Новини
  • Почесні донори крові отримуватимуть нове посвідчення та нагрудний знак

Почесні донори крові отримуватимуть нове посвідчення та нагрудний знак

Почесні донори крові отримуватимуть нове посвідчення та нагрудний знак

Пільги, які діяли для почесних донорів, збереглися

Сьогодні Кабмін затвердив новий порядок видачі посвідчення і вручення нагрудного знака "Почесний донор України".

Тепер заяву про видачу посвідчення та нагрудного знаку донора подає сама людина. Для цього необхідно безоплатно здати 40 максимально допустимих доз крові. Донори плазми крові повинні здати 60 максимально допустимих доз.

Дотепер посвідчення та нагрудні знаки "Почесний донор України" видавали відповідно до постанови від 1999 року. З прийняттям нової постанови, стара втратила чинність.

Новий нагрудний знак почесного донора буде металевим та двостороннім з індивідуальний номер. Виготовлятимуть його із латуні з блакитними, жовтими, червоними та темно-синіми кольорами.

На лицьовій частині знаку буде напис "Україна" та "Почесний донор", а посередині розміщено зображення краплі крові. Носиться нагрудний знак на правому боці грудей.

Окрім того, всі пільги, які діяли до цього часу для донорів крові та її компонентів, збереглися. Йдеться про безоплатне позачергове зубопротезування, першочергове придбання путівок та забезпечення протезами, пільгові позики для будівництва житла. Окрім того, почесні донори крові можуть купувати ліки за 50% від їх вартості.

Додамо, донором крові може бути здорова людина від 18 років та вагою від 60 кілограмів. Також не повинно бути протипоказів до донорства.

Такими протипоказами є приймання ліків, низький гемоглобін, хвороба або хронічні захворювання, проблеми з зором або стояння на обліку в медзакладі.

Також не зможуть здати кров ті, у кого протягом останнього року були хірургічні втручання, процедури за допомогою голки або ж протягом останнього року робили пірсинг чи тату.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності