• Головна
  • Новини
  • Президент ветував закон про фінансові звіти політичних партій

Президент ветував закон про фінансові звіти політичних партій

Президент ветував закон про фінансові звіти політичних партій

Тепер його розглядає Комітет

Володимир Зеленський повернув на доопрацювання закон про фінансові звіти політичних партій. Зареєстрували законопроєкт ще у березні цього року. Ним пропонувалось, щоб всі політичні партії подали фінансову звітність, яку не подавали раніше. Однак документ дозволяє партіям не звітувати частину своїх доходів.

Йдеться про те, що політичні партії можуть не звітувати за кошти отримані в позику, до моменту їх повернення, що може тривати не один рік.

Окрім того, підтриманий депутатами закон дозволяє партіям безлімітно отримувати товари, роботи чи послуги для боротьби із коронавірусом та не вказувати це у своїх фінансових звітах.

"Отримані партією товари/роботи/послуги не вважаються внеском, а отже не відображаються у партійних звітах. Для прикладу, партії зможуть використовувати брендовані маски, рукавички, дезінфектори для реклами або агітації і не оприлюднювати це", - розповідають в Інституті законодавчих ідей.

Власне, проти документа виступили громадські та журналістські організації, які звернулись до Президента із проханням ветувати закон.

Наразі закон направлений на розгляд до Комітету з правками від Володимира Зеленського. Якщо депутати їх підтримають, то політичні партії будуть зобов'язані подати фінансові звіти до Національного агенства з питань запобігання корупції.

У разі прийнята документа з поправками, партії не отримають кошти, які вони недоотримають за 2019 рік, а рішення про фінансування прийматиметься на з’їзди партій та парламентські фракції шляхом збору підписів.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, що передбачає виділення тисячі гривень вакцинованим українцям. Отримати кошти зможуть ті, хто зробив два щеплення від коронавірусу. Кошти можна буде використати на спортзали, кінотеатри, музеї або купити квитки для мандрівок всередині країни.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності