Старостинські округи: як планують поділити Львівську громаду

Старостинські округи: як планують поділити Львівську громаду

Округів має бути 6. Остаточне рішення ухвалюватимуть на сесії 7 жовтня.

У Львівській міській територіальній громаді створять 6 старостинських округів.

Наразі робоча група напрацювала Положення про старостинські округи, про самого старосту, його посадові обов'язки та про громадське обговорення кандидатури старости. Відповідні проєкти ухвал винесуть на розгляд чергового пленарного засідання, яке відбудеться 7 жовтня.

“До складу львівської громади, окрім Львова, увійшло ще 19 населених пунктів. Закон передбачає для менших громад, які увійшли до складу більшої, мати інститут старостів, які б могли представляти інтереси меншої громади у Львівській міській раді”, - розповів директор департаменту міської агломерації Юрій Лукашевський.

Які округи створять

19 населених пунктів, які увійшли до Львівської громади, раніше були об'єднані у 10 місцевих рад. Але вони відрізнялися кількістю населення та територією. Зараз старостинські округи формують так, щоб функціонал і навантаження на старостів було приблизно однакове.

Планують створити такі старостинські округи:

  • Винниківській;
  • Лисиничівський, куди увійде ще село Підбірці;
  • Дублянський, куди увійде село Ситихів, село Малі Підліски та село Малехів;
  • Північний, куди увійде 8 сіл: Великі Грибовичі, Малі Грибовичі, Збиранка, Гряда, Воля — Гомулецька, Зашків, Зарудці та Завадів
  • Брюховицький;
  • Рудненський, куди увійдуть ще село Рясне Руське та Підрясне

Хто такий староста і за що він відповідатиме

Насамперед староста є проєктним менеджером у своєму населеному пункті.

“Це не службовець міської ради. Посада старости - це щось між представницьким мандатом і чиновником. Він має допомагати мешканцям, але водночас і депутатам”, - зазначив член робочої групи Володимир Марусяк.

Статус старости прирівнюють до посади заступника міського голови.

Основні завдання старости:

  • розв'язувати проблемні питання громади, вести складні проєкти
  • опікуватися питанням розвитку громади, підвищувати її інвестиційну привабливість, створювати нові робочі місця, залучати інвестиції в громаду
  • контактувати з мешканцями

Староста також має право брати участь у всіх засідання сесії міської ради та виконкому.

“Закон не зобов’язує включати старост у склад виконавчого комітету. Водночас закон наділив їх повноваженнями участі у засіданнях виконкому та сесії міської ради з правом дорадчого голосу і з обов’язковим правом на виступ. Тобто, він має представницький статус. Він не є депутатом, але має частину таких повноважень, як і депутат Львівської міської ради”, - розповіла керуюча справами виконкому, голова робочої групи Наталія Алєксєєва.

Додамо, що староста - підзвітний Львівській міській раді. Він матиме щорічно звітуватися за результатами своєї роботи в окрузі.

Як обиратимуть старосту

Чітких вимог до кандидатів немає. Закон передбачає таку процедуру: ініціатива висунення кандидата належить міському голові, далі претендент має пройти громадське обговорення та зібрати підписи. Громадське обговорення триватиме місяць.

“За законом не можна провести повноцінні вибори. Будуть неофіційні консультації, після яких міський голова зобов'язаний висунути одну кандидатуру”, - пояснив член робочої групи Віталій Троць.

Кандидата має підтримати від 7% до 20% виборців округу, в залежності від кількості населення.

Для того, щоб підтримати кандидатуру старости, мешканці округу мають прийти до ЦНАПу, надати документи, що підтверджують особи, та розписатися на підписному листі.

Розглядають також варіант голосування через електронний сервіс. Для цього необхідно буде верифікувати особу через Bank.Id та проголосувати за кандидата.

“Після громадського обговорення, якщо кандидат збере на свою підтримку відповідну кількість голосів, його кандидатура може бути розглянута на сесії міської ради. Якщо сесія не затвердить кандидата, то він більше не має права висуватися на старосту упродовж цієї каденції”, - розповів Юрій Лукашевський.

У разі, якщо кандидат не назбирає необхідну кількість підписів, йому або дадуть можливість дозбирати голоси, або висунуть іншого кандидата.

Загалом для того, щоб висунути свою кандидатуру на посаду старости, можна надіслати лист чи звернення до міської ради. Поки що остаточно врегульованої системи немає.

Мешканці громади також можуть висунути певного кандидата. Вони так само мають надіслати лист чи звернення до міської ради.

Додамо, з урахуванням усіх необхідних процедур перші старости Львівської громади можуть бути затверджені в кінці року.

Громади

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності