• Головна
  • Новини Львівщини
  • Декомунізація на Львівщині: на малій батьківщині Шептицького — на Яворівщині знесли останній радянський пам'ятник

Декомунізація на Львівщині: на малій батьківщині Шептицького — на Яворівщині знесли останній радянський пам'ятник

Декомунізація на Львівщині: на малій батьківщині Шептицького — на Яворівщині знесли останній радянський пам'ятник

На місці знесеної "совдепівської баби" планують відновити скульптуру Богоматері

Сьогодні, 30 вересня, у селі Прилбичі Новояворівської громади демонтували останню скульптуру часів Радянського Союзу. Вона була розташована на території садиби Шептицьких, де любили відпочивати сам Митрополит Андрей Шептицький і його брат — отець Климентій.

Про це повідомляє кореспондент LVIV.MEDIA.

"Совдепівську бабу", як її охрестили місцеві, знесли екскаватором.

За словами голови Новояворівської громади Володимира Мацелюха та мешканців села, це рішення назрівало вже давно, а повномасштабна війна лише посилила антирадянські та антиросійські настрої селян.

"Ще в радянські часи нас заганяли сюди на "9 мая" чи інші радянські свята. Тут відбувалися "урочистості" в кращих традиціях комунізму. Однак коли Україна стала незалежною, "совдепівська баба" вже не була для села чимось цінним та потрібним", — каже пані Марія, мешканка села Прилбичі.

Разом із радянською скульптурою також демонтували і монумент загиблих радянських солдатів у "Великій вітчизняній війні".

"Зараз Україна має нових героїв, які захищають свою Батьківщину. Треба викарбовувати саме їхні імена, а не жити радянським минулим. У селі лишилися вдови з дітьми, чиї чоловіки загинули в російсько-українській війні", — додає пані Марія.

На місці знесеної "совдепівської баби" раніше була каплиця і скульптура Пресвятої Богородиці. Однак, захопивши село в 40-х роках, радянські військові знесли каплицю і пам'ятник Божій Матері та вивезли скульптуру до лісу. Попри всі намагання місцевих, її досі так і не знайшли.

Саме пам'ятник Пресвятій Богородиці планують відновити на місці щойно знесеної радянської скульптури, а також облаштували відпочинковий комплекс на прилеглій території.

"Комуністи символічно обирали місце для своїх пам'ятників, тому "совдепівську бабу" поставили саме в садибі Шептицьких. Таким чином вони намагалися одразу стерти історичну пам'ять місцевого населення на тих територіях, які захоплювали", — пояснює Назар Мединський, представник ініціативи "Локальна декомунізація".

Додамо, напередодні 9 травня у селі Добростани Новояворівської громади також знесли радянський монумент. За словами голови громади, ще 2 радянських пам'ятники планують знести найближчим часом.

Нагадаємо, на початку вересня у Комарнівській громаді позбулися всіх радянських пам’ятників та постаментів.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності