• Головна
  • Новини Львівщини
  • Лубінець заявив про сексуальне та психологічне насильство над вихованцями навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині

Лубінець заявив про сексуальне та психологічне насильство над вихованцями навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині

Лубінець заявив про сексуальне насильство над вихованцями навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині

У центрі розміщені діти з найвразливіших категорій

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець отримав відомості щодо можливого систематичного насилля над дітьми в начально-реабілітаційному центрі на Львівщині. У ньому розміщені діти з найвразливіших категорій. Про це 28 вересня повідомив омбудсмен у своєму Telegram-каналі.

Насилля над дітьми

Дмитро Лубнець розповів, що йдеться про психологічне та сексуальне насилля щодо дітей, яке вчиняв директор та працівники навчально-реабілітаційного закладу. До слова, центр розміщує найвразливіші категорії дітей: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та дітей з особливими освітніми потребами.

Нами зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за “погану поведінку” чи порушення розпорядку дня” — зазначив омбудсмен.

Діти також скаржились, що їм систематично говорили: “Ти нікому не потрібен/-а”, “Твої батьки алкаші”, “Ти хворий/-а”, “З тебе нічого доброго не вийде”. Лубінець зазначив, що ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до “хворих”, недієздатних — “у них діагноз, вони неадекватні”, унеможливлює їх подальший розвиток та реабілітацію.

Реакція

Що шокувало: останні пів року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження” — йдеться в повідомленні Дмитра Лубінця.

За наслідками реагування правоохоронці відкрили кримінальне провадження, зокрема за частиною статті Кримінального кодексу України про сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи. Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці. До того ж з понеділка, 30 вересня, Дмитро Лубінець ініціював нараду на високому рівні, із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств.

Я буду контролювати, щоб слідство неупереджено та швидко перевірило факти, виявленні під час моніторингового візиту, та було на стороні захисту прав та найкращих інтересів дитини, і результатом буде притягнення до відповідальності кожного, хто став кривдником дітей чи не реагував, знаючи про порушення” — наголосив уповноважений ВР з прав людини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності