На Львівщині археологи досліджують трипільське городище

Місце розкопок

Цьогорічні дослідження заперечили популярну тезу радянської історіографії

В селі Ілів Тростянецької громади Стрийського району археологи дослідили поселення на горі “Печера”. Про це 3 вересня повідомив Департамент архітектури та розвитку містобудування ЛОВА.

Спільну археологічну експедицію проводять науковці з Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України та адміністрації історико-культурного заповідника “Стільське городище”. Вчені продовжують досліджувати тут городище на горі “Печера”. Це багатошарова пам’ятка, яка містить об’єкти доби енеоліту (IV тис. рр. до н.е.), ранньозалізного часу (поч. І тис. рр. до н.е.) та княжої доби (Х-ХІІІ ст.). 

Польові роботи тривають вже місяць. П’ятьом дослідникам на чолі зі старшим науковим співробітником відділу археології Інституту українознавства Андрієм Гавінським, вдалось дослідити п’ять розкопів загальною площею 220 кв. м.. і виявити близько 20 стаціонарних археологічних об’єктів ХІІІ століття.: господарські ями, наземну стовпову конструкцію, заглиблені житла із печами-кам’янками.

При цьому українські науковці спростували одну з радянських історичних концепцій про те, що західні терени України нібито були периферією, провінцією, де ще до ХІІІ ст. місцеве населення сповідувало багатобожжя й поклонялося ідолам. Проте, за словами вчених, такі міркування виглядали щонайменше дивно, адже неподалік був Галич, де вже існували муровані храми, було розвинене християнство. 

Городище в Ілові є одним із найбільш розкопаних та найбільш вивчених серед схожих пам'яток у регіоні верхнього Дністра. Останні 20-30 років ніхто не досліджував такі городища такими великими площами. Проте роботи із його вивчення ще не завершені: детальнішого обстеження потребують оборонні конструкції (вали, рови), житлові споруди, а також кам’яна вимостка, яка, як підозрюють вчені, може бути фундаментом кам’яної вежі. 

Важливо сказати, що торік на території цього ж городища вперше знайшли кераміку трипільської культури, а якщо бути точними — фінального етапу її розвитку (кінець IV тис. до н. е).   

«Минулого року ми знайшли невелику кількість матеріалів, а цього року підтвердилося, що там і справді було поселення трипільської культури: маємо значну кількість сокир з опоки (стверділа глина), столову кераміку, й інші фрагменти посуду», — уточнив Андрій Гавінський.

Зі слів науковця, це друге поселення трипільської культури на теренах Львівщині. Схоже є у Винниках, також розташоване на високій горі. І хоча вчені досі дискутують, що робили тут трипільці, проте ці знахідки змінюють погляди на розвиток пізнього енеоліту у верхів'ях Дністра на теренах заходу України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності