У Бориславі місцеве підприємство подарувало громаді копер озокеритної шахти

Копер озокеритної шахти

У міськраді сподіваються, що споруда приваблюватиме туристів

У власність Бориславської громади перейшов копер озокеритної шахти. Про це 30 серпня повідомила Бориславська міська рада.

Копер — це споруда над стовбуром шахти, в якій розміщують підіймальну машину. Досі ця будівля над входом в місцеву шахту належала малому приватному підприємству “Транспортник”. За повідомленням міськради, 29 серпня, керівник "Транспортника” Володимир Кузбит погодився передати копер у власність громади. Своєю чергою міські депутати вирішили безоплатно прийняти в комунальну власність громади будівлю копра озокеритної шахти, розташованої на вулиці Потік, 5.

Борислав зробив значний крок у збереженні своєї унікальної історико-промислової спадщини. Цей історичний копер, що нагадує про славне минуле Борислава як центру видобутку озокериту, тепер офіційно належить громаді”, — йдеться у дописі міськради.

У громаді також сподіваються, що відреставрований копер може стати магнітом для туристів. Він може бути включений до туристичних маршрутів, а також стати місцем проведення різноманітних культурних заходів.

Довідка: У 1880-х рр. у Бориславі в мікрорайоні Нижній Потік, на так званому “Новому Світі”, було закладено нову велику шахту, глибина якої згодом досягла 255 м. Вважається найглибшою та найбільшою за промисловим видобутком озокеритною шахтою у світі. У 1939 р. видобуток із двох шахт становив 138 тонн, у 1945 р. – 481 тонна, 1946 р. – 622 тонни. Бориславське озокеритне рудоуправління було єдиним у світі виробником та постачальником медичного озокериту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності