Будівля пошти в Бориславі стане пам’яткою архітектури

Будівля пошти в Бориславі стане пам’яткою архітектури

Її внесуть до Державного реєстру пам'яток місцевого значення

Консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА проголосувала за те, щоб внести будівлю пошти у м. Борислав до Державного реєстру пам'яток місцевого значення. Занесення ініціювала Бориславська міська рада.

“Ця пам’ятка взагалі вартує національного значення. Приклад модернізму, але вирішений симетрично. Це просто унікальне композиційне рішення, на яке всі звертають увагу. Цей об’єкт треба популяризувати, і це справді добра візитівка для Борислава”, — каже завідувач кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки Микола Бевз.

До кінця року Бориславська міськрада має виготовити облікову документацію для будівлі. Після цього обласний департамент архітектури направить пакет документів на погодження в Міністерство культури. 

Як інформує сайт “Борислав туристичний”, у будинку на вулиці Данила Галицького, 32 розміщувалось управління центрального відділення державної пошти і телеграфу Борислава. Пошта була збудована 1930 р. в архітектурному стилі функціоналізму і відкрита для відвідувачів 1932 р. Автор проєкту – професор Вітольд Мінкєвіч (1880-1961), який у 1930-1931 рр. був ректором Львівської Політехніки.

Серед ряду будівельних підприємств головним забудовником була будівельна фірма інженера-архітектора Адольфа Мейсснера у м. Львові. Оздоблювальні каменярські роботи із бетону виконані також львівським підприємством – фабрикою цементних виробів Brattel & De Cet. Вхідні металеві двері виготовив Владислав Войнар з Перемишля. Вітраж виконаний інженерами фірми Krakowski Zakład Witrażów S. G. Żeleński в 1932р.  (згідно з даними львівського історика Романа Швеця вітраж є виробом самого Frank Lloyd Wright).

Під час другого приходу радянської влади його було пошкоджено. Відновили вітраж лише в першій половині 1970-х років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності