У Бориславі згоріла двохсотлітня Карпатська дерев’яна хата-музей

У Бориславі згоріла двохсотлітня Карпатська дерев’яна хата-музей

Карпатська дерев’яна хата розташована в самому центрі Борислава, збудована без жодного цвяха

У суботу, 15 квітня, в Бориславі на Львівщині палав музей-скансен «Карпатська Брама».

Про це пише видання «Варто - Галицькі новини».

Карпатська дерев’яна хата розташована в самому центрі Борислава, збудована без жодного цвяха. Вона була наповнена найцікавішими експонатами з приватної колекції господаря.

Будинок був збудований з ялинкових зрубів в Карпатах в селі Вижній Березів Косівського району Івано-Франківської області. Йому вже понад 200 років, і він був фактично найстарішим будинком в цьому селі. Будинок звели без жодного цвяха 1802 року. У 2013 році хатину було перевезено в Борислав. На одвірку збереглася стара табличка з колишньою адресою будинку польською мовою – Berezow Wyzny, 52.

Господар – житель Борислава Сергій Силантьєв безпосередньо там проживав. Він є головою Польського товариства, знавцем і дослідником історії Борислава, колекціонером та поціновувачем старовини.

В музеї можна було побачити старовинні речі побутового ужитку: оригінальні меблі 20-х, 30-х років, стародавні ікони та образи, колекція глечиків, тарілок, інше кухонне приладдя.

Нагадаємо, у Львові зранку 14 квітня горіла церква. А на Тернопільщині невідомі підпалили храм московського патріархату. Полум’я знищило майно на суму до 800 тисяч гривень.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності