На Львівщині в одній з найстаріших дерев'яних церков відновили старовинні розписи

На Львівщині в одній з найстаріших дерев'яних церков очистили старовинні розписи

У церкві Святого Михаїла на Самбірщині відновлюють автентичну колористику

В одній з найдавніших дерев’яних церков на Львівщині під час реставрації очистили старовинні розписи від товстих шарів кіптяви і бруду і відновили автентичні кольори. Йдеться про церкву Святого Михаїла у селі Ісаї, що на Самбірщині. Про це 29 серпня повідомили у Львівській ОВА.

На реставрацію розписів цьогоріч виділено 3,2 мільйона гривень

Під час науково-реставраційної ради у приміщенні церкви вирішували питання щодо збереження пошкоджень від снарядів часів Першої світової війни, встановлення сходів на хори та іконостасу після реставрації, а також музеєфікації пам'ятки. Реставратори вже очистили розписи від товстих шарів кіптяви і бруду, що покривали їх раніше, і відновити автентичні кольори.

Дерев’яну церкву збудували 361 рік тому

“Минулого року зображення в центральній частині цієї церкви навіть не проглядалися через щільні шари кіптяви та забруднень. Ми ще можемо бачити ці забруднення на «вітрилах» і в нижній частині, але роботи там ще тривають. Також бачимо наскільки вдалося все укріпити, видалити шари бруду, відкрити  автентичну колористику. Виконуючи естетичну реінтеграцію малярства, ми керувались принципами наукової реставрації: тонували  живопис задля збереження естетичної цілісності художнього твору та уникали відтворення та реконструкцій втрачених елементів стінопису”, — розповів художник-реставратор вищої категорії, який з колективом працює на об’єкті, Олег Рішняк.

Цього року на реставрацію унікальних розписів в обласному бюджеті передбачили 3 мільйони 200 тисяч гривень. Також до реставрації залучили студентів Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва. Нагадаємо, церкву збудували ще у 1663 році за проєктом архітектора Іллі Пантелеймона. Зараз вона є пам’яткою архітектури національного значення. У 2018 році стан святині визнали аварійним, тоді ж розпочалось її відновлення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності